pianoartcluj@gmail.com
0741210554 / 0742050637

Testarea auzului muzical

Testarea auzului muzical
November 16, 2022 kvartett
In Blog
Testarea auzului

Testarea auzului muzical

Copiii sunt comoara cea mai de preț a părinților. Toți dorim să avem cei mai inteligenți, talentați și veseli copii. Dacă doriți să aflați dacă aveți un copil care este talentat sau are aptitudini muzicale, pasul cel mai simplu este să-l aduceți la o testare a auzului muzical. Testarea este una distractivă și interactivă între copil-profesor și se poate face la sediul firmei Kvartett pe str. Moților nr 103.

Muzica este cea care ne însoțește pe tot parcursul vieții. De mici simțim ritmul muzicii iar copiii dansează fără să îi fi învățat cineva. Ca și profesoară de pian la Colegiul de muzică “Sigismund Toduta” din Cluj-Napoca eu, Calina Negreanu, cred că fiecare are ureche muzicală. Evident copiii care cresc într-un mediu muzical au șanse mai mari să înțeleagă muzica și să cânte de timpuriu la un instrument sau cu vocea.

Cum sprijim dezvolatrea auzului muzical la copii?

Maria Montessori spune că: Perioada vieții, cuprinsă între 0 și 3 ani, este “mintea absorbantă inconștientă”. 

În timpul acestei perioade, copilul se dezvoltă ca răspuns la stimulii prezenți în mediu, de aceea este necesar să acordăm o foarte mare importanță sunetelor existente în ambientul copilului. Copilul nou-născut răspunde sunetelor și zgomotelor cu întregul său corp, cu gesturi precum zâmbete largi și mișcări vesele din picioare, bătutul palmelor pentru a ține ritmul, etc. În special instrumentele de percuție reprezintă o modalitate foarte bună de susținere a înclinației naturale a copilului spre ritmicitatea mișcărilor. Când va începe să meargă la școala, înclinațiile muzicale vor deveni și mai evidente în momentul în care va începe sa cânte la un instrument muzical (pianul sau vioara sunt cele mai indicate pentru început). O îndrumare avizată în acest sens poate fi de real ajutor mai ales când părinții constată că ai lor copii cântă și dansează din propria inițiativă.

Metode de testare a auzului muzical

Venim in ajutorul celor care vor să înceapă a cânta la un instrument cu o testare a auzului muzical. Prin câteva metode simple: intonarea unui cântecel de către copil, recunoașterea înălțimii unui sunet, dacă sună mai gros sau mai subțire, tactarea unu ritm simplu prin imitare. Putem să vă testam auzul sau să vă sfătuim cum să începeți să pășiți în universul muzicii.

Dacă sunteți interesați să vă îndrumați copiii spre un liceu vocațional de muzică, ar fi de folos să știți că admiterea se face pe baza unui test muzical (auz, ritm, voce, memorie). Școlile și liceele de muzică din Cluj sunt următoarele:

  1. Colegiul de muzică Sigismund Toduta clasele I-XII.
  2. Școala de muzica Augustin Bena clasele I-VIII info la adresa CLUJ , CLUJ-NAPOCA, Str. Horea, Nr. 19 B [Locaţie Principală]
  3. Școala populară de artă “Tudor Jarda” (aici se pot înscrie și adulți)

Testul se face la sediul firmei pe str Moților nr. 103 sau pentru info sunați la tel 0745 942 443. Sunt bineveniți copiii, adulții sau oricine dorește să descopere ceva nou despre sine.