pianoartcluj@gmail.com
0741210554 / 0742050637

Cine a inventat pianul?

Cine a inventat pianul?
December 9, 2022 kvartett
Cine a inventat pianul?

Cine a inventat pianul?

La început a fost ritmul, a spus pianistul și pedagogul Hans von Bulow. După care a apărut muzica. Dar cine a reușit să inventeze pianul?

Bartolomeo Cristofori, un italian fabricant de clavecine, care a creat acest nou instrument în anul 1709. Inovația pe care a adus-o a constat în mecanismul de producere a sunetului, bazat pe lovirea corzilor cu ajutorul ciocănelelor. De asemenea, nivelul de impact al acestui fenomen a devenit ușor de controlat prin intermediul pedalelor, care au efect asupra intensității și nuanței sunetului. În 1688, la vârsta de 33 de ani, Cristofori a fost recrutat pentru a lucra pentru Prințul Ferdinando de Medici. Ferdinando căuta un nou tehnician care să se ocupe de multele lui instrumente muzicale, după ce specialistul său murise. Oricum, se pare că prințul voia să îl angajeze pe Cristofori nu doar ca tehnician, ci ca un inovator în domeniul instrumentelor muzicale.

În ce an a aparut pianul?

Prima mențiune clară cu privire la viitorul instrument muzical apare undeva prin anul 1700: “Un clavecin mare, inventat de Bartolomeo Cristofori, care produce sunete calde și puternice, cu două seturi de coarde…”. Bartolomeo a construit, de-a lungul întregii sale vieți, un număr aproximativ de 20 de piane. Însă, cel mai important a fost faptul că a pus bazele tuturor generațiilor viitoare de fabricanți de piane, care au reușit să aducă noi însușiri și calități acestui instrument extraordinar.

Numărul total de piane construite de Cristofori în anii următori nu este cunoscut cu exactitate. Se estimează că ar fi fost în jur de 20. Doar trei au supraviețuit până azi, toate trei din anii 1720. Astfel, evoluția pianului se întinde pe o perioadă mare de timp. Iar procesul prin care instrumentul a ajuns să fie ceea ce este astăzi se datorează unor oameni care au contribuit, cu propriul meșteșug, la îmbunătățirea și perpetuarea lui. Astăzi există numeroase ramificări și modele noi, precum și o varietate mare de accesorii și funcții moderne, care dovedesc din ce în ce mai multe calități față de cele clasice.

Așadar, istoria pianului este extrem de interesantă și se întinde pe parcursul mai multor secole care au contribuit major la evoluția sa până în prezent. Fără îndoială, este un instrument care ocupă un loc important în muzică, având un aport major în nenumărate compoziții și interpretări. De aceea, pianul este o foarte bună alegere pentru oricine dorește să cânte la un instrument, de plăcere sau în mod profesional.