pianoartcluj@gmail.com
0741210554 / 0742050637

Acordor de piane-ultimul mohican

Acordor de piane-ultimul mohican
November 16, 2022 kvartett
In Blog
Acordaj piane si pianine

Acordor de piane-ultimul mohican

Acordorul de piane este ca un vraci, el știe cel mai bine ce poțiune magică sau tratament să folosească pentru a prelungi viața unui pian. Poate suna fermecător, dar atunci când un acordor este nevoit sa acordeze un pian vechi sau care nu a mai fost acordat de mulți ani, munca lui poate fi foarte obositoare.

Ce face un acordor de piane?

Meseria de acordor nu se învață cu una cu două ci trebuie ani de experiență și ureche muzicală. Este o meserie pe cale de dispariție, datorită faptului că nu exista cursuri care să te învețe asta, cel puțin în Romania. Pe lângă asta, trebuie foarte multă răbdare și calm, însă tot mai mulți tineri care vor să învețe asta, se lasă păgubași pentru că bani câștigați sunt prea puțini comparativ cu munca depusă. În orașul Cluj-Napoca există cel puțin 4 acordori:

  1. Albert Jozsef
  2. Marius Chisbora
  3. Marius Handabut
  4. Ovidiu Moldovan

Această meserie se transmite mai departe de la tată la fiu / fiică sau de la maestru la ucenic. Fiecare acordor dorește să transmită mai departe meseria și ia pe lângă el câte un ucenic. Mai nou, există cursuri de formare pentru a aprofunda meseria de acordor, dar care din păcate nu se țin în Romania ci în țări ca Ungaria, Germania, Marea Britanie. Aceste cursuri sunt ținute de companii renumite de piane, care doresc să investească într-o persoană care deja știe câte ceva despre asta, cu scopul de a fi reprezentantul lor. Cursurile sunt plătite bineînțeles din buzunarul celui care dorește să învețe a acorda. Astfel că cei de la Renner, Steinway, Bechstein sau Yamaha organizează cursuri pentru perfecționare în acordajul pianelor. În momentul în care acordezi un pian, totul trebuie să fie în condiții tehnice bune, să funcționeze perfect pianul, pentru ca acordajul să țină.

Cine poate să fie acordor de piane?

Acordajul pleca de la nota La. “Se acordează octava centrală a pianului. Aici se nasc intervalele, cuvintele, cvartele, ceea ce se cheamă temperare. În muzică, intervalele trebuie sa fie perfecte. Aici nu sunt, de aceea se cheamă “temperate”. Deci, de la fiecare se ciupește câte puțin, ca în octava asta de opt sunete să încapă toate intervalele respective”, spune Marius Handabut. Nu oricine poate practica această meserie.  Pentru a fi acordor de piane, trebuie sa ai un auz foarte bun, foarte fin, dar și un auz muzical. Toți auzim sunete în jurul nostru, dar acordorul aude mai mult decât atât, el are auz muzical.

Ce este un tehnician de piane?

Există acordori de piane care sunt și tehnicieni de piane. Aceștea știu să facă reglaje și reparații la mecanismul pianului sau pianinei. Acest aspect este un atu, deoarece unii acordori se pricep doar să acordeze. Un tehnician de piane dobândește de-a lungul timpului cunoștințe aprofundate referitoare la acordaj, tehnica de a acorda un pian sau pianină, tipurile de mecanici, începând cu prima mecanică apărută și până la cea din zilele noastre (mecanica modernă care este mult avansată), modul de funcționare a mecanismelor la piane si pianine, structura și materialele folosite în construcția pentru fiecare tip de instrument, evoluția și istoria acestor instrumente, toate acestea fiind necesare restaurării unui pian sau pianină. Meseria de acordor se deprinde exersând și analizând piane de marci consacrate cum ar fi: Steinway, Bluthner, C. Bechstein, August Forster, Bosendorfer, Yamaha, Schimmel și multe altele. Își  însușește noțiuni și competente necesare restaurării pianelor, reglajului mecanismului interior și acordajului corect pentru fiecare marcă în parte.  Pe partea tehnică, un acordor trebuie, de exemplu, să verifice starea ciocănelului. “Îl șlefuiesc, pentru că se mai uzează. Toate piesele sunt amortizate între ele de niște stofe, de casmururi, fiindcă dacă bate lemn pe lemn ar clămpăni tot pianul. Și acestea se mai uzează”, spune Marius Handabut. E bine de știut faptul că un pian cu cât este mai vechi cu atât mai mult își pierde din valoare, pentru că mecanismul din el se uzează, asemenea motorului unei mașini. Un acordaj nu va ține atât de bine și atât de mult la un pian vechi. Cu cât pianul este mai nou și bine întreținut și acordajul va fi cu folos.

Cat de des avem nevoie de acordaj?

Acordajul poate fi de mai multe feluri:

  1. Acordaj capital – când pianul este foarte dezacordat și necesită mai multe ore pentru a fi acordat, reglat și verificat mecanismul, este nevoie de un acordaj capital pentru că pot să se slăbească niște șuruburi și să apară sunete de fond când se apasă clapele, corzile sunt lăsate prea mult, astfel că durează mai mult până se acordează toate corzile în așa fel încât să sune toate la frecvența de 442 Hz. Timpul de acordaj poate fi și de 5 ore în acest caz sau împărțit pe 2 zile.
  2. Acordaj de întreținere – se recomandă că pianul sau pianina sa fie acordat/ă de 2 ori pe an. Dacă se cântă foarte des, s-ar putea să fie nevoie de mai multe acordaje pe an, deoarece apare o uzură a mecanismului iar corzile se pot dezacorda mai repede. Dacă se cântă moderat, este nevoie de cel puțin un acordaj pe an. Acest tip de acordaj durează mai puțin ca timp, pentru că nu sunt toate corzile dezacordate (aproximativ 2 ore).

Ca în orice altă meserie, și în cazul acesteia se poate vorbi despre rutină. Dacă la început unui acordor îi ia ca timp 3 ore, cu timpul poate ajunge și la o oră. E o tehnică și e rutină. Trebuie să fi acordat mult. Un pianist nu poate să își acordeze singur pianul, deoarece auzul unui acordor se formează strict pe ceea ce trebuie să audă pe instrument. În plus, trebuie să se creeze un reflex între mână și ureche. “Când urechea zice stop, mâna trebuie să se oprească”, spune Marius Handabut.

Concluzii

De-a lungul anilor fiecare acordor dobândește experiența în această meserie frumoasă și rară, care necesită multă îndemânare și finețe. Magazinul Kvartett din Cluj-Napoca colaborează cu toți acești acordori amintiți mai sus. Tehnicianul de piane Marius Handabut administrează firma Kvartett și dorește să ofere o gamă largă de servicii de cea mai bună calitate pentru recondiționarea și întreținerea pianelor și pianinelor.