pianoartcluj@gmail.com
0741210554 / 0742050637

Pian acustic sau pian digital?

Pian acustic sau pian digital?
November 16, 2022 kvartett
In Blog
Pian acustic sau digital?

Pian acustic sau pian digital?

Când vine momentul să cumpărăm un pian, ne întrebăm ce marca, ce tip de pian sau pianină e mai bună. Pian acustic sau pian digital? Sunt multe întrebări la care nu știm pe moment răspunsul, astfel că începe căutarea fie pe internet fie la magazinele de muzica de profil. Este normal sa dorim un instrument cât mai bun și la un preț accesibil. Piața este plină de diferite mărci și tipuri de piane acustice dar mai ales piane digitale. In ultima perioadă, tehnologia a avansat atât de mult, încât ni se pare uneori că este mai avantajos să cumpărăm un pian digital decât unul real din lemn. Cel mai important este să analizați nevoile dumneavoastră și să decideți dupa ce ați vorbit și cu vânzători avizați în domeniul muzical, ce pian să cumpărați. Vom face în continuare o comparație între cele doua tipuri de piane, cu avantaje și dezavantaje.

Pianul acustic

Pianul acustic, putem să spunem și clasic, mecanic sau adevărat, este cel care a apărut primul, cam prin anul 1700. Inventatorul este italianul Bartolomeo Cristofori. Sunetul său real este emis prin vibrațiile corzilor în momentul în care se apasă clapele. Acest sunet are o durată mai lunga sau mai scurta, în funcție de registru, de lungimea corzilor și de grosimea corzilor. Într-un pian acustic fiecare componentă are un rol în producerea sunetului, fiecare coardă este un amplificator, iar placa de rezonanță contribuie la vibrarea tuturor componentelor (corzi libere, ciocănele, etc.). Fiecare fabrică de piane are ateliere unde se lucrează mai mult manual si cu secrete bine păzite. Există multe marci renumite, cea mai cunoscută și apreciată fiind Steinway&Sons. Din această companie s-a desprins fabrica de la Braunschweig, Germania, Grotrian-Steinweg cu piane de top. Pentru mai multe info vezi articolul Cum alegem un pian sau pianina.

Pianiștii renumiți, cei care studiază pianul de performanță, vor dori întotdeauna să cânte pe un pian acustic. Instrumentul cunoaște două forme distincte:

Pianul cu coadă

În pianul cu coadă, corzile sunt dispuse pe orizontală într-o carcasă din lemn sprijinită, de obicei, pe trei picioare. Pianele cu coadă se împart, în funcție de lungime, în următoarele categorii:

pian cu coadă scurtă (lungime ~140–180 cm),

pian cu coadă medie (lungime ~180–230 cm),

pian cu coadă lungă (lungime ~230–300 cm) – cele mai lungi de ~240 cm sunt piane de concert.

Pianina

Pianina, în care corzile și carcasa sunt dispuse în plan vertical, pentru a ocupa mai puțin spațiu. Poate avea înălțimi variabile.

Calitatea sonoră a unui pian este proporțională, de regulă, cu lungimea acestuia (respectiv înălțimea, pentru pianine), mai ales în ceea privește claritatea și puterea registrului grav. Aceasta se explică prin posibilitatea utilizării, în pianele cu coadă lungă, a unor corzi mai lungi și a unor plăci de rezonanță mai bine adaptate frecvențelor diferite produse de corzi.

Avantaje

  1. Oferă o sonoritate reală și de calitate.
  2. Pot simți greutatea reală a clapelor datorită ciocanelor și pârghiilor din mecanismul pianului.
  3. Durata sunetelor este cea reală în funcție de lungimea corzilor.
  4. Emiterea sunetelor se face prin placa de rezonanță din interiorul pianului, o componentă importantă în construcția pianului.
  5. Toate liceele cu profil muzical folosesc piane acustice, fapt decisiv în achiziția pianului pentru copilul dvs, deoarece se obișnuiește din start să cânte la un pian acustic.
  6. Oricât de performante ar fi pianele digitale, nu vor putea niciodată sa egaleze un pian acustic. Cipurile și integratele, sau chiar ciocanele din pianul digital nu pot emite un sunet acustic real.

Dezavantaje

  1. Primul dezavantaj ar fi cel al dezacordării. În timp, datorită cântatului, corzile se lasă și pianul nu mai suna armonios, astfel că este nevoie de un acordaj. Vezi articolul Acordaj pian si pianina
  2. Greutatea mare a acestor instrumente face dificilă transportarea lor dintr-un loc in altul. Este nevoie de o echipă care să știe cum să transporte un pian / pianină. Costul poate sa fie destul de mare.
  3. Pot să apare diferite dereglări la mecanism (joc de clape, sbârnituri în interior, deșurubarea pedalelor). Este nevoie de un tehnician de pian care știe ce să facă.
  4. Dacă stați la bloc, s-ar putea ca să aveți vecini deranjați de sonoritatea puternica a pianului / pianinei.

Recomandare

Ca și profesoară de pian, recomand tuturor elevilor care doresc să studieze pianul, să cumpere un pian acustic sau pianină acustica, pentru că deprinderile corecte se formează pe aceste instrumente. Există varianta pianinei când spațiul din casă nu permite achiziția unui pian, astfel că ocupa mai puțin spațiu iar prețul este de asemenea mai mic.

 

Pianul digital

Avantaje

Pianul digital este un instrument muzical în totalitate electronic, creat cu scopul de a reproduce cât mai fidel sunetul și atingerea clapelor unui pian acustic tradițional. Reprezintă un compromis între pianele reale și instrumentele electronice cu taste, care în mod normal au posibilități foarte diferite de posibilitățile expresive și de lumea artistică a pianului. Printre mărcile cele mai cunoscute și folosite de către instrumentiști sunt de la Casio, Yamaha și Kawai.

  1. Are dimensiuni reduse și mai puține kg, potrivit mai ales pt cei care călătoresc sau care nu au spațiu mare acasă.
  2. Nu necesita acordare.
  3. Are intrare jack pentru căști, pentru a nu deranja vecinii, daca e cazul. Se pot ține inclusiv lecții de pian profesor-elev deoarece pianele digitale actuale au 2 intrări de căști.
  4. Intrarea MIDI folosește la conectarea cu un computer sau cu alte instrumente electronice.
  5. Prezența unui sistem integrat de amplificare a sunetului permite producătorilor și inserarea (la modelele din sectorul mediu – înalt) intrării de microfon prin intermediul căreia este posibilă și amplificarea vocii unui eventual solist.
  6. Pianul digital modern este mult mai complex decât primele piane digitale. Are capacitatea de a simula foarte bine performantele unui pian acustic, pornind de la eșantioanele de sunete folosite pentru sunetul final.
  7. Modelele mai avansate au taste din lemn și o mecanică cu ciocănele în miniatură care servesc numai pentru a simula greutatea și inerția naturală a tastelor pianului acustic.

Dezavantaje

  1. Durata unui sunet este mai scurtă decât la un pian acustic deoarece reverberația nu are loc (doar placa de rezonanță a unui pian poate face asta).
  2. Sunetele sunt amplificate prin 2 boxe, astfel că nu există senzația de învăluire, surrounding, cu sunetele emise.
  3. În cazul unei pene de curent, nu se mai poate cânta la pianul digital.
  4. În timp, chiar și la pianele digitale apar defecțiuni. O clapă poate să nu mai aibă sunet la apăsare, unele sunete pot să se audă mai tare, altele mai încet. Deci apare o inegalitate a sunetelor. Acest lucru îl știm deoarece la magazin pe baza garanției veneau oameni care aveau nevoie de reparații la partea electronică sau unele reparații la clape care nu se mai ridicau dupa apăsare.
  5. Oricît de bun și avansat este un pian digital nu poate egala sunetul unui pian acustic de concert.

Recomandare

Cumpărați întotdeauna un pian digital de marcă și un model avansat. Evitați să cumpărați orga pentru că are doar 5 octave (standard fiind 7 octave). Are clape fără dinamică, se apasă ușor fără greutate, ceea ce deformează ulterior tehnica pianistică, în cazul în care copilul, elevul sau adultul avansează în arta pianistică.