pianoartcluj@gmail.com
0741210554 / 0742050637

Pian digital sau orgă electronică

Pian digital sau orgă electronică
November 16, 2022 kvartett
In Blog
Pian digital sau orga electronica

Pian digital sau orgă electronică

Pianiștii au nevoie de un instrument de calitate pentru ca să poată obține o sonoritate de calitate, însă când din varii motive (spațiu, buget, preferințe) sunt nevoiți să cumpere un pian electronic sau digital, ar trebui să știe cât mai multe informații despre acest tip de tehnologie. Profesorii de pian recomandă pianul sau pianina acustică pentru ca doar la acest tip de mecanică cu clape grele pot sa își însușească o tehnică pianistică adevarată. Este bine  de știut însă că  doar pianul digital cu clape grele este adecvate studiului la pian.

Ce sa cumpărăm, pian digital sau orgă?

Orga este tot cu clape dar atât clapele cât și componentele interne sunt din plastic. Clapele nu au deloc greutate, ceea ce determină o apăsare ușoară. Acest lucru este nefolositor atât celor care știu să cânte la pian cât și celor care vor să învețe.  În acest caz musculatura mâinii nu se dezvoltă corect. În plus, ele au doar 61 sau 67 de clape, față de 88 cât are un pian. Producătorii scot pe piață astfel de orgi portabile pentru că sunt ușoare, ușor de transportat și ieftine. Opinia profesorilor este că ar trebui să se cumpere măcar piane digitale care au clape grele, nu orgă.

Ce înseamnă GH sau graded hammer?

Dacă doriți să cumpărați un pian digital la care când cântați să aveți senzația că este un pian real acustic, probabil că ați auzit sau vi s-a recomandat claviatura tip GHS. Multe pianine digitale de tip entry-level, pentru pianiștii începători, au mecanismul cu ciocănele GHS,  graded hammer standard. Am căutat pe situl celor de la Yamaha, pentru că ei au schema tipurilor de mecanisme, destul de bine explicată. Dacă ar fi sa facem o clasificare a tipurilor de mecanisme folosite la pianele lor digitale, ar fi cam asa:

GHS -> GH / GHE -> GH3 ->NW/Natural Wood 

GHS graded hammer standard, înseamnă că ciocănelele au o greutate standard iar repetiția rapidă a aceleiași clape nu este atât de precisă. Acest sistem este potrivit pentru cei care nu fac pian de performanță sau pentru începători. El se folosește la pianele digitale care sunt entry level, serie mai ieftină.

GH sau GHE graded hammer/graded hammer effect, înseamnă că ciocănelele au o greutate gradată: clapele de la bași sunt mai grele iar treptat spre acute devin mai ușoare, exact cala pianul acustic. Mecanismul oferă o mai mare acuratețe și posibilitatea de a cânta pasaje rapide și note repetitive mai ușor.  Acest sistem este potrivit pentru pianiștii intermediari și avansați. El se folosește la pianele digitale care sunt mid level, prețul fiind tot mai mare.

GH3 înseamnă același lucru ca și GH, doar că are în plus senzori care face și mai ușoară repetiția notelor, exact ca și la pianele acustice. De fapt cei de la Yamaha au avantajul că au la dispoziție pianele acustice de concert. De la acestea se înregistrează mostre de sunet, samplere, pe care le pun apoi în pianele digitale mai scumpe.

NW/Natural Wood, înseamnă că în funcție de model, clapele sunt din lemn acoperite fie cu material sintetic anti alunecare fie cu un material ce imită fildeșul, sau poate să aibă chiar și ciocănele din lemn. Toate astea ajută ca pianistul să aibă parte de o senzație cât mai reală, ca la pianul acustic.

Ce producatori de piane folosesc GHS?

Toate pianele digitale tip entry level, începători, vor avea GHS. Cu cât prețul devine tot mai mare, pianele digitale vor avea GH sau GH3 si NW. La Yamaha, de exemplu, în cadrul aceleiași serii de piane digitale, pot să aibă GHS sau GH sau GH3, în funcție de preț.

Iată câteva exemple:

  • GHS – Yamaha entry level graded hammer action (toate pianele de începatori P70/85/105,YDP-143,162, etc.).
  • GH sau GHE – Yamaha Mid level graded hammer action (pianele tip stage piano: P140, CP33/300).
  • GH3 – cea mai noua tehnologie de la Yamaha (CLP230-270, CVP403+).
  • NW – Natural wood , piane care au acest tip de mecanism (CLP280 sau CVP409, unele modele tip Avant Grand CVP309GP/CGP1000, CLP295GP).

Companiile care fac piane digitale folosesc diferite terminologii pentru a explica tipul mecanismul folosit de ei la fabricarea pianelor digitale.

Iata câteva mărci:

  • Yamaha folosește termenii Graded Hammer Standard (GHS), Graded Hammer Effect (GH / GHE), Graded Hammer Effect 3 (GH3).
  • Casio folosește termenul Tri-Sensor Hammer-Action.
  • Roland folosește termenul Progressive Hammer-Action Keyboard.
  • Kawai folosește termeni ca: responsive sau advanced hammer action.

Concluzii

Începătorii pot avea dificultăți în alegerea unui pian digital, deoarece nu știu cum vor evolua pe viitor în studiul la pian. Fiind necunoscători în domeniu se gândesc să nu investească prea multi bani într-un instrument și să se mulțumească cu orice tip de pian digital mai accesibil ca preț. Însă nu întotdeauna este alegerea cea mai bună, pentru că pot să cumpere un pian digital care să fie nepotrivit. Cei care au experiență în a cânta la pian, vor lua mult mai ușor decizia de a cumpăra un anumit tip de pian digital deoarece știu ce tip de mecanism să caute. În funcție de ceea ce au nevoie să facă, vor cumpara un pian care să se potrivească cerințelor lor. În unele situații pot totuși să aibă o dilema, în caz că vor să își cumpere un instrument nou mai avansat dar care să aibă același tip de mecanism familiar lor. Soluția cea mai bună este să meargă să testeze personal cât mai multe piane digitale pentru a fi siguri că mecanismul corespunde cu cel căutat. Alt aspect al pianelor digitale este faptul că mereu apar pe piață produse noi și mai bune, astfel că modelul cumpărat cu 1 an în urmă ar putea fi deja depășit. Investiția cea mai bună este un pian sau o pianină acustică ce nu își pierde valoarea cel puțin 100 de ani, dacă este îngrijit corespunzător.