pianoartcluj@gmail.com
0741210554 / 0742050637

Silent System-sistem silențios pentru piane și pianine acustice

Silent System-sistem silențios pentru piane și pianine acustice
November 16, 2022 kvartett
In Blog
Silent System-sistem silentios pentru piane si pianine acustice

 Silent System-sistem silențios pentru piane și pianine acustice

Ce este un silent system

Tehnologia a evoluat foarte mult în ultimii ani. Astfel, toți muzicienii pot cumpăra ceea ce li se potrivește cel mai bine. De cele mai multe ori, pianiștii au preferat să cânte pe un pian acustic. Uneori însă, au fost nevoiți să cânte sau chiar să cumpere un pian digital, fiecare cu avantajele și dezavantajele lui. În ajutorul muzicienilor care preferă să cânte pe un pian sau pianină acustică, a venit sistemul Silent System sau Silent Piano (după ce sistemul silent a fost instalat se vorbește despre pianul silent). Pianul silent este un pian acustic ce are opțiunea de a “pune pe mut” corzile, prin stoparea ciocănelelor în a lovi corzile. Un pian silent este special proiectat pentru a putea studia în modul silențios, dar fără a pierde sunetul real de pian și fără a deranja vecinii, astfel că se poate cânta oricând, indiferent de oră.

Cum funcționează un silent system?

Sub toate clapele se montează o fâșie lungă, precum o șină. Aceasta fâșie conține senzori iar pentru pedale sunt alți senzori. Cei 88 de senzori fixați sub clape și la pedale, măsoară puterea cu care sunt apăsate clapele. După acesta, se captează mișcarea și vibrația pe care le transformă într-un semnal MIDI. Mai departe, el poate fi trimis unui modul de sunet electronic, astfel că pianistul poate auzi sunetul în căști. Mai mult, între ciocănele și corzi este montată o șină care blochează ciocănelele să lovească corzile. Această șină se poate lua oricând. Astfel se cântă la pian în modul obișnuit, fără a bloca ciocănelele și a auzi sunetele fără căști. Modelele mai vechi de silent system detectau mișcarea ciocănelelor printr-un senzor mecanic care afecta tuseul, felul în care se apăsau în mod obișnuit clapele, determinând pianistul să apese mai puternic. Pe lângă acest inconvenient, se mai auzea și un păcănit / clic, care în mod evident că deranja. Modelele mai noi folosesc senzori optici, astfel că nu este afectat sunetul și nici senzațiile cu care suntem obișnuiți când cântăm la pian.

Ce se întâmplă în modul sylent?

In modul silent, pianul sau pianina are capacitatea de a se conecta MIDI la un computer. Puteți astfel înregistra sau  compune, folosind un anume soft. Sistemele silent se pot monta pe orice pian sau pianina, chiar după ce ați cumpărat sau la câțiva ani după. Sistemul silent funcționează cel mai bine pe pianele cu coadă sau există sisteme care se pot monta doar pe pianine.

Firme care vând silent system

După mai multe căutări pe internet am constatat că nu există atât de multe companii care produc silent system. Sunt companii ca Yamaha care fabrică ele silent system ( Silent Piano ) și montează aceste sisteme la cererea clienților înainte de a cumpăra pianul sau clienții pot alege din modelele care au deja montate aceste sisteme. Silent system de la Yamaha este unul de top, fiind o marcă preferată de multi pianiști. Fabricile de piane ca Steinway, Bosendorfer, Schimmel, Grotrian, Forster, etc cumpără aceste sisteme și le montează ulterior. Bine-nțeles că montarea sistemului silent costă cel puțin 1500 de euro mai mult față de prețul pianinei fără sistem silent.

Lista cu producători de silent system:

  1. PianoDisc
  2. Cristofori-Genio silent system
  3. Yamaha

PianoDisc

O companie care este de mulți ani pe piață este PianoDisc. PianoDisc este în fruntea producătorilor de silent system cu o rețea de vânzări care se întinde pe tot globul. Compania a fost fondata in 1988 și în scurt timp a devenit una dintre cele mai inovative și de succes companii din industria muzicală. PianoDisc a început cu vânzarea de piane și pianine în Sacramento, California, fiind condusă de doi frați Gary & Kirk Burgett. In 1979 cei doi au hotărât să înceapă o afacere prin care talentele celor doi să fie puse în valoare. Gary era pianist și profesor de pian iar Kirk era un priceput tehnician de piane. Compania pe care au fondat-o se numea Burgett Pianos și prin multă muncă și reclamă ei au început rapid să vândă anual de la 50 de piane la 400 de piane.

Pianorecorderul

Unul dintre dispozitivele electronice importante puse la vânzare în magazinul lor era Pianorecorder, un sistem ca și un casetofon unde se punea o casetă înregistrată. Acest sistem se putea adăuga oricărui pian. Cu acest sistem puteau să prezinte o noua tehnologie care să atragă și clienți care nu știau să cânte la pian. In 1988, Yamaha, producatorul de piane a vrut să scoată ei pe piață un sistem propriu ca și pianorecorder, astfel că au cumpărat drepturile de autor pentru acest produs. Cei doi frați nu au mai putut sa vândă Pianorecorder iar vânzările au scăzut. Această întâmplare i-a provocat să faca ei un sistem pentru piane, care să fie al lor, astfel a luat naștere silent system PianoDisc. Din 1989 au început să producă acest sistem care de-a lungul anilor a devenit tot mai bun.

Cine  poate monta silent system?

Începând cu anul acesta 2017, firma Kvartett montează sisteme silent la pianele și pianinele noi sau la pianele și pianinele care sunt deja folosite. Sistemul se poate monta pe orice marcă de piane si pianine. Pianina trebuie să fie adusă la sediul firmei pe str. Moților nr. 103. Montarea sistemului se face de către tehnicianul de piane Marius Handabut (care a lucrat înainte ca și electronist), care are experiență în reglaje și acordaje de piane de peste 10 ani. Montarea acestui sistem costă în plus față de prețul pianinei. Prețul este de 1500 de euro și include prețul sistemului plus manopera. Dacă aveți deja un pian sau pianină pe care o îndrăgiți și nu vă puteți despărți de ea, se poate monta silent system tot la același preț de 1500 euro. Pentru informații și lămuriri nu ezitați să sunați la tel 0742050637. Mai jos sunt câteva poze din timpul montării unui silent system de la PianoDisc, special pentru pianina QuietTime GT 2 mini.