pianoartcluj@gmail.com
0741210554 / 0742050637

Vizita la fabrica de piane Bluthner

Vizita la fabrica de piane Bluthner
November 16, 2022 kvartett
In Blog
Vizita la fabrica de piane Bluthner

Vizita la fabrica de piane Bluthner

Germania are o tradiție de multi ani în manufactura de piane si pianine. Încă sunt multe companii de piane care activează și care scot pe piață anual multe piane si pianine. Ca și profesoară de pian, cineva m-a rugat sa merg personal să aleg un pian pe care dorea să îl cumpere de acolo. Astfel, am avut ocazia să merg la fabrica de piane Bluthner, din Lepzig. Am vizitat deci atât showroomul, cât și locul unde se fac pianele. Înainte de a descrie ceea ce am văzut acolo voi face un scurt istoric al companiei Bluthner.

Scurt istoric

Julius Blüthner Pianofortefabrik GmbH, este o companie ce a fost înființată în anul 1853, în același an în care au apărut fabricile de piane C. Bechstein și Steinway&Sons. Alături de C. Bechstein, Bosendorfer și Steinway&Sons, marca Bluthner este cunoscută ca făcând parte din “Big Four” sau “cei patru mari” făuritori de piane. Julius Bluthner și-a stabilit atelierul la Leipzig, landul Saxonia. La început a fost greu până a reușit să se impună pe piață ca și făuritor de piane. A trebuit mai întâi să câștige încrederea cetățenilor din Leipzig. Construcția de piane era făcută de el și de încă 3 ucenici. Julius Bluthner era un om profund religios. El a spus o frază care va ajuta compania să supraviețuiască și să înflorească în următorii ani “May God Prevail” (“Fie ca Domnul sa stăpânească”).

In anul 1876, compania Whelpdale, Maxwell & Codd, Ltd din UK, a devenit primul agent de vânzări pentru compania Bluthner. Curând și-a schimbat numele în Anglo Continental Company to Bluthner & Compani, astfel că Julius Bluthner a confirmat că această companie să fie reprezentantă de vânzări pentru pianele și pianinele Bluthner, în Marea Britanie și Irlanda. Până în anul 1900, compania a devenit una dintre cele mai mari fabrici de piane din Germania, construind câte 5000 de instrumente anual. Din 2009 Bluthner a preluat sub aripa sa marca de piane Ronisch.

Sistemul Aliquot

Unul dintre atuurile companiei este viziunea pe care a avut-o mereu în construcția de piane inedite ca design (vezi pianul Crystal Edition). Dar inovația cea mai cunoscută este sistemul Aliquot, unde cei de la Bluthner au explorat  timbrul sunetelor dpdv muzical. Prin acest sistem ei au adăugat o a patra coardă care vibrează prin simpatie, fără a fi lovită de ciocanele. Au modificat placa de rezonanță pentru ca să fie cilindrică și au pus ciocanele tăiate în unghi. Astfel  au creat sunetul de aur, Golden Tone, specific la pianele Bluthner.

Vizita și turul fabricii

Sediul companiei se află la periferia orașului Lepzig, în zona Grossposna, unde se poate ajunge foarte ușor cu autobuzul sau mașina. La intrare se află o clădire de sticlă unde este showroomul, unde se pot vedea și testa renumitele piane Bluthner. Bineînțeles că acolo sunt și pianine și piane digitale (o apariție mai noua marca Bluthner). Tot în același spațiu în curte se află fabrica și depozitul. Acolo am fost întâmpinată de către Knut Bluthner, unul dintre cei doi frați care se ocupa de această afacere. Cei doi frați, Christian Bluthner și Knut Bluthner, sunt a cincea generație din clanul Bluthner și au preluat afacerea în 1995. Am aflat despre Christian Bluthner că a studiat medicina, dar în cele din urmă a hotărât să preaia afacerea. El este cel care se ocupa de PR în cadrul firmei. Dânsul călătorește și supraveghează producția la fabrica din China, participă la târguri și vorbește cu clienții. Fratele sau, Knut Bluthner se ocupă de supervizarea departamentelor din fabrică și lucrează personal la construcția mecanismului de piane și a plăcii de sunet. Orice ar fi, toate pianele care ies din fabrică din Leipzig sunt verificate de către el.

Testarea pianelor

Knut Bluthner m-a invitat să testez pianele din showroomul lor. Acolo am avut prilejul să cânt pe pianele de concert, cu coada lungă, PH grand piano, care au un sunet de aur. Un astfel de pian poate costa și 100.000 de euro. În altă încăpere erau pianele și pianinele Haessler, care sunt la fel de atent și calitativ construite ca și Bluthner. Numele este dat în memoria dr. Rudolf Bluthner-Haessler, unul dintre vizionarii familiei. În a treia încăpere erau pianele si pianinele Irmler. Acestea sunt mai accesibile ca preț și  sunt asamblate în China. Deoarece concurența este mare, mai ales din partea pieței de piane din Asia, compania a reușit prin colaborarea cu China să aibă o producție de piane mai ieftine dar care să fie totuși by Bluthner. Am fost informată, totuși, că toate pianele marca Bluthner sunt fabricate în Germania. De curând, compania Bluthner a preluat și compania Ronisch, care se ocupă tot cu vânzarea de piane si pianine. Ambele companii se află acum în  aceeași locație, la Leipzig.

Vizita fabricii

După ce am testat în încăperile liniștite pianele, am pornit sa vedem cum se fac pianele Bluthner. Fabrica este chiar în spatele showroomului și de la intrare se aude gălăgia și sunetul utilajelor. Knut Bluthner mi-a prezentat fiecare departament, de la cel în care lemnul este deja selecționat și pus la uscat și până la departamentul unde pianul are deja forma finală. Ce mi s-a părut interesant este locul unde se asamblează ciocănelele și mecanismul. Fiecare marcă de piane din fabrica lor are o culoare anume care se pune la feltul din ciocanele. La acestese folosește culoarea albastră. Am intrat într-o încăpere unde era liniște și mi-a spus că aici se face intonația sunetului, ciocănelele se înțeapă cu acul până când se obține sunetul ideal. Această muncă o făcea un angajat din Japonia (am observat că erau mulți angajați străini, chiar și din America). Cei de la Bluthner fac piane la comandă și în diferite culori, la cererea clienților, ceea ce este un plus pentru piața lor de desfacere.

Situația actuală

Dacă în anul 2000 se fabricau 20.000 de piane și pianine, pana în anul 2010 au ajuns la doar 10.000 de piane și pianine pe an. Jumătate din pianele existente în lume sunt făcute în China, aflu de la Knut Bluthner. Pentru a putea păstra renumele pianelor Bluthner făcute la Lepzig, este nevoie de o strategie de vânzare. Astfel, linia de piane Irmler și Haessler by Bluthner sunt asamblate în China. La plecare am primit ca amintire un ciocănel din fabrică și multe pliante din care să mă informez mai mult despre munca lor.

Vizitarea centrului vechi din Leipzig 

După-masă am plecat cu toții să vizităm centrul vechi al orașului Leipzig. Aici sunt multe rămășițe ale trecutului și multe monumente de văzut. Cel mai interesant pentru mine a fost sa vizitez biserica ST. Thomas, unde a lucrat J. S. Bach ca și capelmaestru din 1723 până la moartea sa in 1750. Mormântul său se afla în interiorul bisericii, unde mereu sunt puse flori. Alături de biserică este  o plăcuță pe scrie că aici a trăit și alcătuit Bach cunoscuta culegere Album pentru Anna Magdalena Bach.

Scoala de pian Bluthner

În centrul vechi se află și sediul scolii de pian Bluthner. De fapt este o clădire la etaj unde sunt câteva camere și acolo se țin ore de pian. Avantajul este ca se folosesc piane pe care se cântă, câte doua în fiecare camera (pentru elev și profesor). Filozofia scolii lor de muzică este flexibilitate și buna dispoziție. Am aflat că au mai multe pachete pentru cei care se înscriu, dar dacă vor pur și simplu să plătească o oră de pian, aceasta costă cam 35 de euro.

Concluzii

Vizita la fabrica Bluthner a fost o experiență foarte înteresantă pentru mine, plină de energie și de informații noi. Am împletit utilul cu plăcutul pentru că am reușit să aleg pianul Irmler pentru clientul firmei Kvartett și am văzut o mulțime de lucruri noi pe care tocmai le-am împărtășit aici. Vizita s-a încheiat cu o cina în centrul orașului, unde au făcut cinste cei de la Bluthner.