pianoartcluj@gmail.com
0741210554 / 0742050637

Cum să învăț să cânt la pian la orice vârstă?

Cum să învăț să cânt la pian la orice vârstă?
November 16, 2022 kvartett
In Blog
Cum sa invat sa cant la pian la orice varsta

Cum să învăț să cânt la pian la orice vârstă?

Fie că vă doriți un nou hobby, fie că doriți să vă relaxați după o zi încordată de muncă, fie că doriți să impresionați pe cineva interpretându-i “Balade pour Adeline” ori “Fur Elise”, sunt destule motive pentru a vă apuca de pian. Puteți începe cu tutoriale de pe internet și a vă achiziționa un pian electronic care nu costă mai mult decât un Iphone 🙂  Să nu uităm bine-nțeles de metodele de pian destul de variate care vă pot ajuta mult cu primii pași. La sfârșitul articolului am enumerat câteva metode de pian pentru începători. Acestea se pot cumpăra de pe internet sau, dacă aveți noroc, din librării. De ce este atât de căutat și de îndrăgit pianul? Probabil datorită versatilității sale și a tuturor beneficiilor pe care îl aduce celor care îl practică. Printre aceste se numara: un nivel ridicat de disciplină, accentuarea capacităților de coordonare și dexteritate, postura frumoasă a corpului etc. Care sunt lucrurile de care ar trebui să ținem cont înainte de a ne înscrie copiii la lecții de pian? Iată în continuare câteva răspunsuri și recomandări.

De la ce vârstă este recomandat să se urmeze lecții de pian?

Cel mai bun moment pentru începerea lecțiilor de pian diferă de la copil la copil. Pentru a evalua corect varsta optimă, ar trebui să ținem cont de personalitate, individualitate, dezvoltare s.a.m.d. Majoritatea copiilor pot fi pregătiți să urmeze cursuri de pian între 5 ani și jumătate și 8 ani. La această vârstă ei ajung la o dezvoltare atât fizică (dimensiunea mânuțelor, coordonarea, ușurința în coordonare dar și flexibilitatea degetelor etc.), cât și psihică (posibilitatea de a citi, deschiderea către muzica etc.), care să le permită o asimilare și plăcere mai mare în a învăța să cânte la instrument.

Este vreodată prea târziu pentru a lua lecții de pian?

Nu, nu este niciodată prea târziu pentru a ne apuca de lecții de pian, însă, bineînțeles, sunt mai multe avantaje de partea celor care încep să cânte de mici. Copiii au mânuțele mai suple, o capacitate mai mare intelectuala de a învăța și asimila informații noi, dar și mai mult timp liber pentru a exersa. Adulții au de obicei un program mai aglomerat și nu pot să dedice prea mult timp studiului la pian. Din această cauză progresul e mai anevoios, însă nu imposibil.

Este indicat pianul ca și instrument de inițiere în muzică a copiilor?

Da, pianul este, poate, cel mai indicat instrument cu care cei mici să înceapă incursiunea în fantastica lume a muzicii. În cazul pianului (spre deosebire de alte instrumente, precum vioara, de exemplu) copiii observă că sunetul se obține rapid și ușor, doar prin apăsarea unei clape, și pot sesiza cu ușurință diferențele dintre note (diferențele dintre clapele albe și cele negre și dintre clapele de la stânga mergând către cele din dreapta).

Unde se pot lua lecții de pian?

În primul rând, trebuie să știm că există posibilitatea de a studia pianul atât acasă, cât și în cadrul unor școli de muzică (publice sau private). Dacă nu sunteți siguri că aveți aptitudini pentru muzică, se poate face o testare a auzului muzical (în Cluj pe str. Moților nr. 103). Dacă optați pentru varianta de a studia acasă, cel mai important aspect ar fi acela legat de pianul în sine – acesta fiind un instrument destul de scump și voluminos, ar fi mai recomandat ca pentru început să se înceapă lecțiile în cadrul unei școli de muzică sau se poate achiziționa varianta mai puțin voluminoasă, adică pianina. 

Cât de repede se vor vedea progresele?

Ca în orice disciplină și activitate “repetiția este mama învățăturii”. Nu se poate da o durată exactă în care să se vadă o schimbare drastică. Așa cum am zis și mai sus, fiecare copil este diferit, astfel și progresele or să difere de la unul la altul, acestea fiind influențate de mai mulți factori cum ar fi: frecvența lecțiilor de pian, numărul orelor de practică (în afara cursurilor), urechea muzicală, pasiunea și dedicare s.a.m.d.

Ce metode de pian există pentru începători

Există numeroase metode pentru copii și pentru adulți începători, însă acestea pot fi greoaie dacă nu aveți un profesor îndrumător, cel puțin pentru o perioadă. De pe internet se pot folosi o multitudine de tutoriale. Metode de pian românești și internaționale:

  1. Editura Alfred’s – metode ce abordează mai multe niveluri de învățare.
  2. The European Piano Method de Fritz Emonts.
  3. Maria Cernovodeanu – Mica metodă de pian.
  4. Maria Jidav – ABC pentru pian.
  5. DOREMIdar de Cristina Munteanu. Printre noile metode de pian apărute în 2015, autoarea Cristina Munteanu, profesoara de pian la Colegiul de Muzica din Cluj-Napoca.
  6. Metoda de pian Tales of a Musical Journey de Irina Gorin.