pianoartcluj@gmail.com
0741210554 / 0742050637

Acordaj pian și pianină

Acordaj pian și pianină
November 16, 2022 kvartett
In Blog
Acordaj piane si pianine

Acordaj pian și pianină

Specialiștii firmei noastre, acordorul Albert Jozsef, Marius Chisbora si Marius Handabut, acordează piane și pianine la cererea clienților pentru pianul propriu, pentru evenimente publice (concerte, nunți, etc) sau pentru licee de muzică.

Acordajul poate fi de mai multe feluri:

  1. Acordaj capital – când pianul este foarte dezacordat și necesită mai multe ore pentru a fi acordat, reglat și verificat mecanismul. Este nevoie de un acordaj capital pentru că pot să se slăbească niște șuruburi și să apară sunete de fond când se apasă clapele. Corzile sunt lăsate prea mult, astfel că durează mai mult până se acordează toate corzile în așa fel încât să sune toate la frecvența de 442 Hz. Timpul de acordaj poate fi si de 4 ore în acest caz sau împărțit pe 2 zile.
  2. Acordaj de întreținere – se recomandă ca pianul sau pianina să fie acordat/ă  de 2 ori pe an. Dacă se cântă foarte des, s-ar putea sa fie nevoie de mai multe acordaje pe an, deoarece apare o uzură a mecanismului iar corzile se pot dezacorda mai repede. Dacă se cântă moderat este nevoie de cel puțin un acordaj pe an. Acest tip de acordaj durează mai puțin ca timp, pentru că nu sunt toate corzile dezacordate (aproximativ 2 ore).

De ce se dezacordează pianele?

Umiditatea crescută și diferențele de temperatură sunt două dintre fenomenele care influențează negativ acordajul pianelor. Dintre cele două, umiditatea este factorul care acționează decisiv în modificarea tonurilor. Umiditatea normală pentru piane este de 40 – 60%, iar umiditatea ideală este de 45 – 50%. Având în vedere climatul temperat continental de tranziție specific Europei centrale, unde umiditatea este variabilă între 15 și 85 % (100% umiditate reprezentând ceața) este nevoie de o grijă sporită în aerisirea locațiilor în care sunt amplasate instrumentele.

Condiții de îngrijire piane / pianine?

Amplasați pianul / pianina departe de locurile unde temperaturile variază pe scară largă într-o perioadă de 24 de ore: nu așezati pianul în fața ferestrelor sau în locurile unde sursa de lumină solară este directă, departe de șemineuri, de aer condiționat sau încălziri ventilate. Temperatura ideală pentru păstrarea în bune condiții a acordajului și a instrumentului este de 20 – 23 º C. 

Tratați-vă pianul ca o piesă de mobilier valoroasă: păstrându-l curat și nu ca suport pentru băuturi, vase de flori, plante sau alte obiecte. Dacă vărsați lichide pe suprafața lucioasă a pianului pot apărea umflături sau diferențe de culoare, care necesită reparații majore. 

Cum curățăm un pian?

Pianele noi sunt, în general, finisate în poliester sau lac satinat și necesită doar îndepărtarea prafului cu o cârpă uscată și moale. Dacă furnirul este mat, atunci se poate folosi soluție de curățat mobilă sau ulei de in.