Mecanica unui pian
Mecanismul unui pian este sufletul pianului, pentru că datorită mecanismului pianistul poate sa aibă parte de un sunet perfect echilibrat și de o calitate cu o ușurință în cântat sau din cauza mecanismului poate să aibă dificultăți în a realiza lucruri de finețe în interpretarea unei piese pentru pian.
Exista mai multe tipuri de mecanica la piane:
- Mecanica vieneza
- Mecanica franțuzească sau franceză
- Mecanica englezească sau engleză
Mecanica vieneză
Este cea care se folosea în trecut după ce a apărut clavecinul cu ciocanele sau pianoforte în anul 1709. Deși pianoforte a apărut datorită unui italian, Bartolomeo Cristofori, constructorii germani de orgi, ca Silbermann sau Schroter, modelul lui Cristofori a fost îmbunătățit și a primit o nouă valoare. Silbermann este cel care a inventat pianina pe care i-a prezentat-o lui Bach, însă acesta a fost reticent deoarece suna prea tare, față de clavecin unde toate sunetele au aceeași intensitate mai redusă față de pianoforte. În prezent acest tip de mecanică vieneza nu se mai fabrica, doar pianele foarte vechi, de dinainte de 1900, mai au acest tip de mecanică, ce nu mai corespunde tehnicii pianistice moderne.
Mecanica franceza
Este de fapt premergătoarea mecanicii moderne de pian folosite în zilele noastre, fiind strâns legată de numele lui Sebastien Erard. El este cel care a adus îmbunătățiri majore harpei și pianului. El a construit mecanica de piane unde pârghiile au dublu-eșapament, față de cele simple ce permite repetiția rapidă a notelor. După apăsarea clapei nu este nevoie ca aceasta să se ridice de tot pentru ca ciocănelul care a lovit coarda nu rămâne lipit de coardă ci se distanțează cu câțiva centimetri de ea, permițând repetiția cu ușurință a aceleiași note. Tot Erard este cel care a pus cele 3 pedale la pian și a folosit surdine pt fiecare coardă.
Mecanica englezeasca
Toate aceste invenții ale lui Erard au fost patentate, dar cea cu dublu eșapament a fost patentată la Londra in anul 1821, astfel că a rămas sub denumirea de mecanică engleză, fiind un mecanism mai simplu construit, rezistent și ușor de lucrat cu el din punct de vedere al acordajului și reglării mecanismului, fiind un lucru important pentru acordorii și tehnicienii de piane. Pianele marca Erard cu dublu-eșapament au fost foarte apreciate de către pianiști ca Liszt, Chopin. Berlioz sau Mendelssohn. Multe din principiile de funcționare a pianelor Erard sunt folosite încă și astăzi de către fabricile de piane de către fabrica de piane Schimmel din Germania.
Ce este mecanica Renner?
Mecanica de piane si pianine Renner este folosită de foarte multe fabrici de piane iar destul de mulți pianiști cunosc acest tip de mecanică. Mecanica Renner se referă la un pricipiu de funcționare (alte mecanici mai vechi tot germane erau Langer sau Schwander, dar nu se mai fabrică). Iar mecanismul se referă la toate părțile componente (pârghii, ciocănele, arcuri, surdine, etc) care împreună formează mecanismul unui pian.
Scurt istoric
Louis Renner este cel care a fondat compania Louis Renner GmbH & Co. KG in anul 1882 la Stuttgart iar scopul lui a fost de la început să producă și să vândă mecanisme de piane. Chiar din primii ani componențele pe care le făceau erau de cea mai bună calitate și totul se făcea manual. Compania a început să se extindă iar dupa anul 1911 au început să folosească utilaje industriale care să ajute și mai mult la fabricarea cu precizie a mecanicii Renner. În a doua jumătate a secolului 20 tot mai multe fabrici de piane au început să se bazeze pe marca Renner și să folosească pentru mecanismul pianelor piese făcute de Renner. Dupa anul 1950 fabrica și-a extins producția, astfel că aveau doua linii de producție:
- Producția de ciocănele și piese pentru mecanismul pianului.
- Reparații, piese de înlocuire și accesorii.
Prezentarea Louis Renner
Situl de prezentare a celor de la Louis Renner este foarte elaborat și plin de declarații de garanție asupra produselor făcute de ei. Chiar pe prima lor pagină scrie ca sunt “primii producători mondiali de mecanica de piane și ciocănele”. Într-adevăr, este o mecanică foarte rezistentă și foarte des folosită de marile fabrici de piane. Fiabilitatea acestei mecanici rezultă din faptul că folosesc cele mai bune materiale, lemnul folosit de ei fiind unul special Weissbuche sau Hornbeam în engleza, carpen în romană. Acest lemn este lăsat să se usuce natural și apoi folosit după ce are deja o vechime în timp. Cei de Renner spun că piesele și ciocănelele lor sunt de cea mai buna calitate pentru că folosesc o lână (fetru) de calitate foarte bine lucrată. Tot cei de la Renner avertizează că dacă aceste piese nu sunt asamblate cu cea mai mare grijă și cel mai mare interes, mecanismul nu mai răspunde cu aceeași precizie iar sunetul pianului poate fi compromis.
Ce mecanică se folosește azi?
Pianiștii din zilele de azi cântă doar pe piane ce au mecanica englezească, cea cu dublu-eșapament. Cele două tipuri de mecanică, vieneză (azi cu numele de mecanica germană) și engleză (corect fiind englezească) nu mai au legătura cu locul fabricației ci cu locul invenției sau concepției sale, așa încât puteți foarte bine avea în instrumentul dvs. o mecanică vieneză fabricată în Anglia sau o mecanică englezească fabricată la Viena. În prezent, dreptul de folosire a numelui Erard este deținut (a fost cumpărat) de către fabrica de piane Schimmel din Germania.
Ce fabrici de piane folosesc mecanica Renner?
Mecanica Renner este exclusiv folosită în toată lumea de către următoarele fabrici de piane:
America
- Fritz Dobbert
- Mason & Hamlin
- Baldwin
- Steinway & Sons New York
- Charles Walter
Asia
- Hailun
- Pearl River
- Samick
- Yantai
- Young Chang
Europe
- Bechstein
- Blüthner
- Bösendorfer *
- Estonia
- Fazioli *
- Förster *
- Grotrian-Steinweg
- Leipziger Pianofortefabrik
- Petrof
- Pfeiffer
- Pleyel
- Sauter Schimmel Pianos *
- Seiler
Concluzii
Dacă doriți să cumpărați un pian, bine-nțeles că este important să știți și ce tip de mecanică are. Dacă mecanica este de tip Renner este și mai bine, însă asta nu înseamnă că celelalte mecanici nu sunt de calitate (mecanica Yamaha sau ciocănelele Abel). Cel mai bine este să vă informați înainte pentru a putea să discutați de la un alt nivel cu specialiștii în domeniu sau cu cei care vând piane și pianine.