pianoartcluj@gmail.com
0741210554 / 0742050637

Cum evaluăm un pian sau o pianină

Cum evaluăm un pian sau o pianină
November 16, 2022 kvartett
In Blog
Cum evaluam un pian sau o pianina

Cum evaluăm un pian sau o pianină

Cu cine ne consultăm când cumpărăm un pian sau o pianină?

În momentul în care doriți să cumpărați un pian sau o pianină nouă ori doriți să schimbați vechiul instrument cu unul nou, noi vă stăm la dispoziție cu sfaturi legat de ceea ce e mai potrivit și util în alegerea unui nou instrument. În ultima perioada tot mai mulți oameni vor să învețe a cânta la un instrument. Dacă a cumpăra o chitară este mai la îndemână și mai ușor de decis ce marcă și ce tip de chitară, altfel este când dorim să cumpărăm un pian sau o pianină. La fel de dificil este și când dorim sa vindem o pianină, pentru ca ar fi de dorit să se știe anumite specificații tehnice legate de pian și unde să le găsim.

Când doriți să achiziționați un pian, să fiți atenți la următoarele:

  1. Marca sa fie una cunoscută. 
  2. Mecanismul să fie de actualitate, mecanica cu dublu eșapament. “Mecanica engleză” este principiul de funcționare și este folosit de toti producătorii de piane chiar daca sunt mărci diferite de piane. De exemplu Renner este o fabrică ce produce mecanism englez și apoi îl vinde marilor companii de piane. Yamaha folosește mecanica Yamaha made in Japan.
  3. Seria pianului să fie verificată pentru a putea afla cat de vechi este pianul (seria apare de obicei în interiorul pianului lateral).
  4. Verificați placa de rezonanță (de bronz) pentru ca sa nu fie crăpată. Micile fisuri nu afectează sunetul și se pot repara.

Când doriți să vindeți un pian sau pianină și noi o putem evalua în Cluj avem nevoie de următoarele informații despre  instrument:

  1. Dacă este pianină sau pian.
  2. Marca instrumentului.
  3. Înălțimea la pianine și lungimea la piane.
  4. Confirmarea unor defecte pe care sunteți conștient că le are dar care nu se pot vedea în fotografii. Acestea pot include crăpături în placa de rezistență, fisuri în placa de rezonanță, reparații majore din trecut, efecte ale excesului de umiditate.
  5. Seria instrumentului, dacă este posibil. De obicei, seria este ștampilată pe placa de rezistență, pe placa de rezonanță, pe butuc sau carcasa.
  6. Câteva fotografii din interiorul instrumentului (cu mecanica și butucul) și din exterior.