pianoartcluj@gmail.com
0741210554 / 0742050637

Cum alegem un pian sau pianină

Cum alegem un pian sau pianină
November 16, 2022 kvartett
In Blog
Cum alegem un pian

Cum alegem un pian sau pianină

Achiziționarea unui pian sau pianină este fără doar și poate o decizie de o responsabilitate foarte serioasă. De asemenea este o investiție care poate însemnă 1000 Euro și / sau poate ajunge până la zeci de mii de Euro pentru instrumente cu adevărat de calitate. Mărcile cele mai cunoscute și implicit bune sunt: Steinway&Sons, Grotrian, August Forster, Bluthner, Yamaha, Bechstein, Nordiska, Fazzioli, Schimmel și lista poate continua.

Ce intrebam cand cumparam un pian?

Puneți întrebări legate de calitatea instrumentului, materiale folosite, de asemenea despre acordarea și garanția pianului și dacă vânzătorul este un specialist în domeniu. Cumpărați un pian produs de o companie ce are o reputație bună și fiți siguri că garanția vine din partea producătorului. Chiar dacă optați pentru un instrument second hand un instrument poate fi excelent pentru studiu personal cu condiția ca instrumentul să fi fost bine întreținut și acordat la timp. Nu cumpărați  până când nu sunteți sigur că garanția poate fi satisfăcută de producător sau de către persoana care a vândut instrumentul. În general un pian nu își pierde din valoare foarte repede. Un instrument vechi de 10 ani, dar îngrijit și acordat des, poate să coste la fel de mult ca unul nou. Înainte să cumpărați un pian / pianină rugați un specialist să verifice starea generală a pianului sau chiar fiecare componentă în parte.

Ce este absolut necesar a se verifica în cazul instrumentelor folosite?

  1. Starea generală poate spune în cele mai multe cazuri în ce fel a fost păstrat instrumentul.
  2. Cutia de rezonanță. O cutie de rezonanță fisurată va oferi un sunet sec, lipsit de armonice și / sau de calități timbrale ți acustice. În cazul crăpăturilor mai pronunțate veți auzi chiar sbârnăituri în anumite registre ale instrumentului. Căluțul deasemenea este o componenta care, dupa 50 ani, se fisurează la multe dintre instrumentele mai puțin calitative.
  3. Mecanismul – cele mai bune mecanisme (fiabilitate) sunt produse, în general, în Germania. Aici amintim următoarele mărci de mecanisme: Louis Renner, Schwander, Langer,Yamaha etc. Foarte important este ca mecanismul să nu fie uzat și mișcările componentelor să fie foarte bine reglate și mișcările ciocanelor bine direcționate.
  4. Placa de fonta (bronz) este necesar să nu fie crăpată. De obicei această placă nu se crapă decât în urma unor șocuri mecanice.

Recomandare

Dacă vă gândiți să cumpărați un pian sau pianină nouă, cel mai bine e să cumpărați de la o firmă cât de cât renumită, pentru că s-ar putea să aveți surpriza să constatați că lemnul și materialele folosite la construcția lui nu sunt cele mai bune (lemnul s-ar putea sa nu fie destul de uscat). De cele mai mute ori un pian folosit câțiva ani (cam 30-40 de ani) și cumpărat, are lemnul deja uscat, plus că puteți să vedeți cât de bine a rezistat mecanismul după câțiva ani de uzura.