Cum sa invat sa cant la pian la orice varsta

Cum sa invat sa cant la pian la orice varsta
31 August 2017 Calina Negreanu

Cum sa invat sa cant la pian la orice varsta

Fie ca va doriti un nou hobby, fie ca doriti sa va relaxati dupa o zi incordata de munca, fie ca doriti sa impresionati pe cineva  interpretandu-i “Balade pour Adeline” ori “Fur Elise”; ei bine, motive sunt destule pentru a invata sa cantati la pian.

Puteti incepe prin a va lua de pe internet tutoriale (http://www.youtube.com/youcanplayit)  si a va achizitiona un pian electronic care nu costa…mai mult decat un i-phone 5 :). Sa nu uitam bine-nteles de metodele de pian destul de variate care va pot ajuta mult cu primii pasi. La sfarsitul articolului am enumerat cateva metode de pian pentru incepatori, care va vor ajuta( se pot cumpara de pe net) sau daca aveti noroc din librarii.

De ce este atat de cautat si de indragit pianul? Probabil datorita versatilitatii sale si a tuturor beneficiilor pe care il aduce celor care il practica: un nivel ridicat de disciplina, accentuarea capacitatilor de coordonare si dexteritate, postura frumoasa a corpului etc. .

Dar ce trebuie sa stim si sa facem inainte de a ne inscrie copiii la lectii de pian? Iata in continuare cateva de intrebari si raspunsuri, precum si recomandari de avut in vedere.

De la ce varsta este recomandat sa se urmeze lectii de pian?

Cel mai bun moment pentru inceperea lectiilor de pian difera de la copil la copil (tinand cont de personalitate, individualitate, dezvoltare s.a.m.d.), insa cei mai multi pot fi pregatiti sa urmeze cursuri de pian intre 5 ani si jumatate si 8, atunci copiii au ajuns la o dezvoltare atat fizica (dimensiunea manutelor, coordonarea, usurinta in coordonare dar si flexibilitatea degetelelor etc.), cat si psihica (posibilitatea de a citi, deschiderea catre muzica etc.), care sa le permita o asimilare si placere mai mare in a invata sa cante la instrument.

Este vreodata prea tarziu pentru a lua lectii de pian?

Nu, nu este niciodata prea tarziu pentru a ne apuca de lectii pentru cantat la pian, insa, bineinteles, sunt mai multe avantaje de partea celor care incep sa cante de mici – acestia avand manutele mai suple, o capacitate mai mare intelectuala de a invata si asimila informatii noi, dar si mai mult timp liber pentru a exersa. Adultii au de obicei u program mai aglomerat si nu pot sa dedice prea mult timp studiului la pian, din aceasta cauza progresul fiind mai anevoios dar nu imposibil.

Este indicat pianul ca si instrument de initiere in muzica a copiilor?

Da, pianul este, poate, cel mai indicat instrument cu care cei mici sa inceapa incursiunea in fantastica lume a muzicii. In cazul pianului (spre deosebire de alte instrumente, precum vioara, de exemplu) copiii observa ca sunetul se obtine rapid si usor, doar prin apasarea unei clape, si pot sesiza cu usurinta diferentele dintre note (diferentele dintre clapele albe si cele negre si dintre clapele de la stanga mergand catre cele din dreapta).

Unde se pot lua lectii de pian?

In primul rand, trebuie sa stim ca exista posibilitatea de a studia pianul atat acasa, cat si in cadrul unor scoli de muzica (publice sau private). Daca nu sunteti siguri ca aveti aptitudini pentru muzica, se poate face o testare a auzului muzical (in Cluj pe str.Motilor nr 103) sau cititi https://kvartett.ro/2017/02/08/testarea-auzului-muzical .Daca optati pentru varianta de a studia acasa, cel mai important aspect ar fi acela legat de pianul in sine – acesta fiind un instrument destul de scump si voluminos, ar fi mai recomandat ca pentru inceput sa se inceapa lectiile in cadrul unei scoli de muzica sau se poate achizitiona varianta mai putin voluminoasa, adica pianina.

Cat de repede se vor vedea progresele?

Ca in orice disciplina si activitate “repetitia este mama invataturii”. Nu se poate da o durata exacta in care sa se vada o schimbare drastica. Asa cum am zis si mai sus, fiecare copil este diferit, astfel si progresele or sa difere de la unul la altul, acestea fiind influentate de mai multi factori cum ar fi: frecventa lectiilor de pian, numarul orelor de practica (in afara cursurilor), urechea muzicala, pasiunea si dedicarea s.a.m.d.

Ce metode de pian exista pentru incepatori

Exista numeroase metode pentru copii si pentru adulti incepatori, insa acestea pot fi groaie daca nu aveti un porfesor indrumator, cel putin pentru o perioada. De pe internet se pot folosi o multitudine de tutoriale.

Metode de pian romanesti si internationale:

  • 1.Editura Alfred’s – metode ce abordeaza mai multe niveluri de invatare.
  • 2.The European Piano Method de Fritz Emonts
  • 3.Maria Cernovodeanu – Mică metodă de pian
  • 4.Maria Jidav – ABC pentru pian
  • 5.DOREMIdar de Cristina Munteanu
  • Printre noile metode de pian aparute  in 2015, autoarea Cristina Munteanu, profesoara de pian la Colegiul de Muzica din Cluj-Napoca
  • 6.Metoda de pian Tales of a Musical Journey de Irina Gorin