Acordor de piane, o meserie pe cale de disparitie

Acordor de piane, o meserie pe cale de disparitie
19 June 2017 Calina Negreanu

Acordorul de piane este ca un vraci, el stie cel mai bine ce potiune magica sau tratament sa foloseasca pentru a prelungi viata unui pian, in cazul de fata. Poate suna fermecator, dar atunci cand un acordor este nevoit sa acordeze un pian vechi sau care nu a mai fost acordat de multi ani, munca lui poate fi foarte obositoare.

Ce face un acordor de piane?

Meseria de acordor nu se invata cu una cu doua ci trebuie ani de experienta si ureche muzicala. Este o meserie pe cale de disparitie, datorita faptului ca nu exista cursuri care sa te invete asta, cel putin in Romania. Pe langa asta, trebuie foarte multa rabdare si calm, insa tot mai multi tineri care vor sa invete asta, se lasa pagubasi pentru ca bani castigati sunt prea putini comparativ cu munca depusa. In orasul Cluj-Napoca exista cel putin 4 acordori:

  1. Albert Jozsef
  2. Marius Chisbora
  3. Marius Handabut
  4. Ovidiu Moldovan

Aceasta meserie se transmite mai departe de la tata la fiu/fiica sau de la maestru la ucenic. Fiecare acordor dorste sa transmita mai departe meseria si ia pe langa el cate un uncenic.

Mai nou, exista  cursuri de formare pentru a aprofunda meseria de acordor, dar care din pacate nu se tin in Romania ci in tari ca Ungaria, Germania, Marea Britanie. Aceste cursuri sunt tinute  de companii renumite de piane( cursurile sunt platite din buzunarul celui care doreste sa invete a acorda), care doresc sa investeasca intr-o persoana care deja stie cate ceva despre asta, cu scopul de a fi reprezentantul lor. Astfel ca cei de la Renner, Steinway, Bechstein sau Yamaha organizeaza cursuri pentru perfectionare in acordajul pianelor.

In momentul in care acordezi un pian, totul trebuie sa fie in conditii tehnice bune, sa functioneze perfect pianul, pentru ca acordajul sa tina.

Acordajul pleca de la nota La. “Se acordeaza octava centrala a pianului. Aici se nasc intervalele, cvintele, cvartele, ceea ce se cheama temperare. In muzica, intervalele trebuie sa fie perfecte. Aici nu sunt, de aceea se cheama “temperate”. Deci, de la fiecare se ciupeste cate putin, ca in octava asta de opt sunete sa incapa toate intervalele respective”, spune Marius Handabut.

Nu oricine poate practica aceasta meserie.  Pentru a fi acordor de piane, trebuie sa ai un auz foarte bun, foarte fin, dar si un auz muzical. Toti auzim sunete in jurul nostru, dar acordorul aude mai mult decat atat, el are auz muzical.

Ce este un tehnician de piane?

Exista acordori de piane care sunt si tehnicieni de piane, adica stiu sa faca reglaje si reparatii la mecanismul pianului sau pianinei. Acest aspect este un atuu, deoarece unii acordori se pricep doar sa acordeze. Un tehnician de piane dobandeste de-a lungul timpului cunostinte aprofundate referitoare la acordaj, tehnica de a acorda un pian sau pianina, tipurile de mecanici, incepand cu prima mecanica aparuta si pana la cea din zilele noastre (mecanica moderna care este mult avansata), modul de functionare a mecanismelor la piane si pianine, structura si materialele folosite in constructia pentru fiecare tip de instrument, evolutia si istoria acestor instrumente, toate acestea fiind necesare restaurarii unui pian sau pianina. Meseria de acordor se deprinde exersand si analizand piane de marci consacrate cum ar fi: Steinway, Bluthner, C. Bechstein, August Forster, Bosendorfer, Yamaha, Schimmel si multe altele. Isi  insuseste  notiuni si competente necesare restaurarii pianelor, regajului mecanismului interior si acordajului corect pentru fiecare marca in parte.

Pe partea tehnica, un acordor trebuie, de exemplu, sa verifice starea ciocanelului. “Il slefuiesc, pentru ca se mai uzeaza. Toate piesele sunt amortizate intre ele de niste stofe, de casmururi, fiindca daca bate lemn pe lemn ar clampani tot pianul. Si acestea se mai uzeaza”, spune Marius Handabut.

E bine de stiut faptul ca un pian cu cat este mai vechi cu atat mai mult isi pierde din valoare, pentru ca mecanismul din el se uzeaza, asemenea motorului unei masini. Un acordaj nu va tine atat de bine si atat de mult la un pian vechi. Cu cat pianul este mai nou si bine intretinut si acordajul va fi cu folos.

Cat de des avem nevoie de acordaj?

Acordajul poate fi de mai multe feluri:

  1. Acordaj capital – cand pianul este foarte dezacordat  si necesita mai multe ore pentru a fi acordat, reglat si verificat mecanismul, este nevoie de un acordaj capital pentru ca pot sa se slabeasca niste suruburi si sa apara sunete de fond cand se apasa clapele, corzile sunt lasate prea mult, astfel ca dureaza mai mult pana se acordeaza toate corzile in asa fel incat sa sune toate  la frecventa de 442 Hz.Timpul de acordaj poate fi si de 5 ore in acest caz sau impartit pe 2 zile.
  2. Acordaj de intretinere – se recomanda ca pianul sau pianina sa fie  acordat/a  de 2 ori pe an. Daca se canta foarte des, s-ar putea sa fie nevoie de mai multe acordaje pe an, deoarece apare o uzura a mecanismului iar corzile se pot dezacorda mai repede.Daca se canta moderat, este nevoie de cel putin un acordaj pe an. Acest tip de acordaj dureazamai putin ca timp, pentru ca nu sunt toate corzile dezacordate(aproximativ 2 ore).

Ca in orice alta meserie, si in cazul acesteia se poate vorbi despre rutina. Daca la inceput unui acordor ii ia ca timp 3 ore, cu timpul poate ajunge si la o ora. E o tehnica si e rutina. Trebuie sa fi acordat mult. Un pianist nu poate sa isi acordeze singur pianul, deoarece auzul unui acordor se formeaza strict pe ceea ce trebuie sa auda pe instrument. In plus, trebuie sa se creeze un reflex intre mana si ureche. “Cand urecea zice stop, mana trebuie sa se opreasca”, spune Marius Handabut.

Concluzii

De-a lungul anilor fiecare acordor dobandeste experienta in aceasta meserie frumoasa si rara, care necesita multa indemanare si finete. Magazinul Kvartett din Cluj-Napoca colaboreaza cu toti acesti acordori amintiti mai sus. Tehnicianul de piane Marius Handabut administreaza firma Kvartett si doreste sa ofere o gama larga de servicii de cea mai buna calitate pentru reconditionarea si intretinerea pianelor si pianinelor.