Mecanica unui pian

Mecanica unui pian
6 April 2017 Calina Negreanu

Mecanismul unui pian este sufletul pianului, pentru ca datorita mecanismului pianistul poate sa aiba parte de un sunet perfect echilibrat si  de calitate cu o  usurinta in cantat sau din cauza mecanismului poate sa aiba dificultati in a realiza lucruri de finete in interpretarea unei piese pentru pian.

Mecanica unui pian

Exista mai multe tipuri de mecanica la piane:

1.mecanica vieneza

2.mecanica frantuzeasca sau franceza

3.mecanica englezeasca sau engleza

 

Mecanica vieneza

este cea care se folosea in trecut dupa ce a aparut clavecinul cu ciocanele sau pianoforte in anul 1709. Desi pianoforte a aparut datorita unui italian, Bartolomeo Cristofori, constructorii germani de orgi, ca Silbermann sau Schroter, modelul lui Cristofori a fost imbunatatit si a primit o noua valoare. Silbermann este cel care a inventat pianina pe care i-a prezentat-o lui Bach, insa acesta a fost reticent deoarece suna prea tare, fata de clavecin unde toate sunetele au aceeasi intensitate mai redusa fata de pianoforte.

In prezent acest tip de mecanica vieneza nu se mai fabrica, doar pianele foarte vechi, de dinainte de 1900, mai au acest tip de mecanica, ce nu mai corespunde tehnicii pianistice moderne.

 

Mecanica franceza

este de fapt premergatoarea mecanicii moderne de pian folosite in zilele noastre, fiind strans legata de numele lui Sebastien Erard. El este cel care a adus imbunatatiri majore harpei si pianului. El a construit mecanica de piane unde parghiile au dublu-esapament, fatade cele simple, adica permite repetitia rapida a notelor. Dupa apasarea clapei nu este nevoie ca aceasta sa se ridice de tot pentru ca ciocanelul care a lovit coarda nu ramane lipit de coarda ci se distanteaza cu cativa centimetri de ea, permitind repetitia cu usurinta a aceleiasi note.

Tot Sebastian Erard este cel care a pus cele 3 pedale la pian si a folosit surdine pentru fiecare coarda.

 

Mecanica englezeasca

Toate aceste inventii ale lui Erard au fost patentate, iar datoritafaptului ca cea cu dublu esapament a fost patentata la Londra in anul 1821, inventia  a ramas sub denumirea de mecanica engleza. Acest nou mecanism fiind un mecanism mai simplu construit, rezistent si usor de lucrat cu el din punct de vedere al acordajului si reglarii pieselor, fiind un lucru foarte important pentru acordorii si tehnicienii de piane de atunci si pana azi.

Pianele marca Erard cu dublu esapament au fost foarte apreciate de catre pianisti ca Liszt, Chopin, Berlioz sau Mendelssohn. Multe din principiile de functionare a pianelor Erard sunt folosite inca si astazi de catre fabricile de piane.

Ce este mecanica Renner?

http://kvartett.ro/2017/02/16/cum-aleg-un-pian-sau-pianina/

Mecanica de piane si pianine Renner este folosita de foarte multe fabrici de piane iar destul de multi pianisti cunosc acest tip de mecanica.

Mecanica Renner se refera la un pricipiu de functionare (alte mecanici mai vechi tot germane erau Langer sau Schwander, dar nu se mai fabrica) iar mecanismul se refera la toate partile componente ( parghii, ciocanele, arcuri, surdine etc) care impreuna formeaza mecanismul unui pian.

Scurt istoric

Louis Renner este cel care a fondat  compania Louis Renner GmbH & Co. KG in anul 1882 la Stuttgart iar scopul lui a fost de la inceput sa produca si sa vanda mecanisme de piane. Chiar din primii ani componentele pe care le faceau erau de cea mai buna calitate si totul se facea manual. Compania a inceput sa se extinda iar dupa anul 1911 au inceput sa foloseasca utilaje industriale care sa ajute si mai mult la fabricarea cu precizie a mecanicii Renner. In a doua jumatate a secolului 20 tot mai multe fabrici de piane au inceput sa se bazeze pe marca Renner si sa foloseasca pentru mecanismul pianelor piese facute de Renner.

Dupa  anul 1950 fabrica si-a extins productia, astfel ca aveau doua linii de productie:

  1. productia de ciocanele si piese pentru mecanismul pianului
  2. reparatii, piese de inlocuire si accesorii

Situl de prezentare a celor de la Louis Renner este foarte elaborat si plin de declaratii de garantie asupra produselor facute de ei. Chiar pe prima lor pagina scrie ca sunt “primii producatori mondiali de mecanica de piane si ciocanele”. Intr-adevar, este o mecanica foarte rezistenta si foarte des folosita de marile fabrici de piane. Fiabilitatea acestei mecanicii rezulta din faptul ca folosesc cele mai bune materiale, lemnul folosit de ei fiind unul special Weissbuche sau Hornbeam in engleza, carpen in romana. Acest lemn este lasat sa se usuce natural si apoi folosit dupa ce are deja o vechime in timp. Cei de Renner spun ca piesele si ciocanelele lor sunt de cea mai buna calitate pentru ca folosesc o lana (fetru) de calitate foarte bine lucrata. Tot cei de la Renner avertizeaza ca daca aceste piese nu sunt asamblate cu cea mai mare grija si cel mai mare interes, mecanismul nu mai raspunde cu aceeasi precizie iar sunetul pianului poate fi compromis.

http://www.louisrenner.com/en/

Ce mecanica se foloseste azi?

Pianistii din zilele de azi canta doar pe piane ce au mecanica englezeasca, adica cea cu dublu-espament.

Cele doua tipuri de mecanica, vieneza (azi cu numele de mecanica germana) si engleza (corect fiind englezeasca) nu mai au legatura cu locul fabricatiei ci cu locul inventiei sau conceptiei sale,  adică identifică tipul, aşa încât puteţi foarte bine avea în instrumentul dvs. o mecanică vieneză fabricată în Anglia sau o mecanică englezească fabricată la Viena.

In prezent, dreptul de folosire asupra numelui Erard este detinut ( de fapt a fost cumparat) de catre fabrica de piane Schimmel din Germania.

Ce fabrici de piane folosesc mecanica Renner?

Mecanica Renner este exclusiv folosita in toata lumea de catre urmatoarele fabrici de piane:

America

Fritz Dobbert

Mason & Hamlin

Baldwin

Steinway & Sons New York

Charles Walter

Asia

Hailun

Pearl River

Samick

Yantai

Young Chang

Europe

Bechstein

Blüthner

Bösendorfer *

Estonia

Fazioli *

Förster *

Grotrian-Steinweg

Leipziger Pianofortefabrik

Petrof

Pfeiffer

Pleyel

Sauter Schimmel Pianos *

Seiler

  1. Steinberg *

Steingräber & Söhne*

Steinway & Sons Hamburg *

  • These firms have the distinction of using only actions and hammerheads produced exclusively by Renner on every single piano.

Concluzii

Daca doriti sa cumparati un pian, bine-nteles ca este important sa stiti si ce tip de mecanica are. Daca mecanica este de tip Renner este si mai bine, insa asta nu inseamna ca celelalte mecanici nu sunt de calitate ( mecanica Yamaha sau ciocanelele Abel).

Cel mai bine este sa va informatii inainte pentru a putea sa discutati de la un alt nivel cu specialistii in domeniu sau cu cei care vand piane si pianine.