Silent System – sistem silentios pentru piane si pianine acustice

Silent System – sistem silentios pentru piane si pianine acustice
29 March 2017 Sergiu Balaban

Ce este un silent system?

Tehnologia a evoluat foarte mult in ultimii ani, astfel ca toti muzicienii sa poata cumpara ceea ce li se potriveste cel mai bine. De cele mai multe ori, pianistii au preferat sa cante pe un pian acustic, insa uneori au fost nevoiti sa cante sau chiar sa cumpere un pian digital, fiecare cu avantajele si dezavantajele lui (vezi articolul pian acustic sau digital):

http://kvartett.ro/2017/03/15/pian-acustic-sau-pian-digital/

In ajutorul muzicienilor care prefera sa cante pe un pian sau pianina acustica, a venit sistemul Silent System sau Silent Piano (adica dupa ce sistemul silent a fost instalat se vorbeste despre  pianul silent).

Pianul silent este un pian acustic ce are optiunea de a “pune pe mut” corzile, prin stoparea ciocanelelor in a lovi corzile. Un pian silent este special proiectat pentru a putea studia in modul silentios, dar fara a pierde sunetul real de pian si fara a deranja vecinii, astfel ca se poate canta oricand, indiferent de ora.

 

Cum functioneaza un silent system?

Sub toate clapele se monteaza o fasie lunga, ca si o sina, ce contine senzori iar pentru pedale sunt alti senzori. Cei 88 de senzori fixati sub clape si la pedale, masoara puterea cu care sunt apasate clapele dupa care capteaza miscarea si vibratia pe care le transforma intr-un semnal MIDI ce poate fi trimis unui modul de sunet electronic, astfel ca pianistul poate auzi sunetul in casti. Mai mult, intre ciocanele si corzi este montata o sina care blocheaza ciocanelele sa loveasca corzile. Bineinteles ca aceasta sina se poate lua oricand pentru a putea la pian in modul obisnuit, fara a bloca ciocanelele si a auzi sunetele fara casti.

Modelele mai vechi de silent system detectau miscarea ciocanelelor printr-un senzor mecanic care afecta tuseul, felul in care se apasau  in mod obisnuit clapele, determinand pianistul sa apese mai puternic. Pe langa acest inconvenient, se mai auzea si un pacanit, clic, care in mod evident ca deranja.

Modelele mai noi folosesc senzori optici, astfel ca nu este  afectat sunetul si nici senzatiile cu care suntem obisnuiti cand cantam la pian.

In modul silent, pianul sau pianina are capacitatea de a se conecta MIDI la un computer si sa se foloseasca pentru a inregistra sau a compune, folosind un anume soft.

Sistemele silent se pot monta pe orice pian sau pianina, chiar dupa ce ati cumparat sau la cativa ani dupa. Sistemul silent functioneaza cel mai bine pe pianele cu coada sau  exista sisteme care se pot monta doar pe pianine.

Firme care vand silent system:

Dupa mai multe cautari pe internet am constatat ca nu exista atat de multe companii care produc silent system. Sunt companii ca Yamaha care fabrica ele silent system ( Silent Piano ) si monteaza aceste sisteme la cererea clientilor inainte de a cumpara pianul sau clientii pot alege din modelele  care au deja montate aceste sisteme. Silent system de la Yamaha este unul de top, fiind o marca preferata de multi pianisti. Fabricile de piane ca Steinway, Bosendorfer, Schimmel, Grotrian, Forster etc. cumpara aceste sisteme si le monteaza ulterior.

 

Lista cu producatori de silent system:

1.PianoDisc

http://www.pianodisc.com/quiettime-magic-star/

 

2.Cristofori-Genio silent system http://www.cristofori.asia/ver4/silentauto-play-system/cristofori-harmony-silent-system/

 

3.Yamaha

http://usa.yamaha.com/products/musical-instruments/keyboards/silentpianos/

 

PianoDisc:

O  companie care este de multi ani pe piata si care se ocupa special cu producerea si vanzarea de silent system este PianoDisc.

PianoDisc este in fruntea producatorilor de silent system cu o retea de vanzari care se intinde pe tot globul. Compania a fost fondata in 1988 si in scurt timp a devenit una dintre cele mai inovative si de succes companii din industria muzicala.

PianoDisc a inceput cu vanzarea de piane si pianine in Sacramento, California, fiind condusa de doi frati Gary & Kirk Burgett. In 1979 cei doi au hotarat sa inceapa o afacere prin care talentele celor doi sa fie puse in valoare. Gary era pianist si profesor de pian iar Kirk era un priceput tehnician de piane. Compania pe care au fondat-o se numea Burgett Pianos si prin multa munca si reclama ei au inceput rapid sa vanda anual de la 50 de piane la 400 de piane.

Silent System - sistem silentios pentru piane si pianine acusticeUnul dintre dispozitivele electronice importante puse la vanzare in magazinul lor era Pianorecorder, un sistem ca si un casetofon unde se punea o caseta inregistrata. Acest sistem se putea adauga oricarui pian. Cu acest sistem puteau sa prezinte o noua tehnologie care sa atraga si clienti care nu stiau sa cante la pian. In 1988, Yamaha , producatorul de piane a vrut sa scoata ei pe piata un sistem propriu ca si pianorecorder, astfel ca au cumparat drepturile de autor pentru acest produs. Cei doi frati nu au mai putut sa vanda Pianorecorder iar vanzarile au scazut. Aceasta intamplare i-a provocat sa faca ei un sistem pentru piane, care sa fie al lor, astfel a luat nastere silent system PianoDisc. Din 1989 au inceput sa produca acest sistem care de-a lungul anilor a devenit tot mai bun.

 

Cine poate monta silent system?

Incepand cu anul acesta 2017, firma Kvartett monteaza sisteme sylent la pianele si pianinele noi sau la pianele si pianinele care sunt deja  folosite. Sistemul se poate monta pe orice marca de piane si pianine. Pianina trebuie sa fie adusa  la sediul firmei pe str. Motilor nr 103.

Montarea sistemului se face de catre tehnicianul de piane Marius Handabut (care a lucrat inainte ca si electronist), care are experienta in reglaje si acordaje de piane de peste 10 ani. Montarea acestui sistem costa in plus fata de pretul pianinei. Pretul este de 1500 de euro si include pretul sistemului plus manopera. Daca aveti deja un pian sau pianina pe care o indragiti si nu va puteti desparti de ea, se poate monta silent system tot la acelasi pret de 1500 euro.

Pentru informatii si lamuriri nu ezitati sa sunati la tel 0742050637.

Mai jos sunt cateva poze din timpul montarii unui sistem silent pe o pianina Irmler de la Bluthner: