Vizita la fabrica de piane Bluthner

Vizita la fabrica de piane Bluthner
22 March 2017 Sergiu Balaban

Vizita la fabrica de piane Bluthner

Germania are o traditie de multi ani in manufactura de piane si pianine.Dovada fiind faptul ca inca sunt multe companii de piane care activeaza si care scot pe piata anual multe piane si pianine.

Ca si profesoara de pian,cineva m-a rugat sa merg personal sa aleg un pian pe care dorea sa il cumpere de acolo.Astfel ca am avut ocazia sa merg la fabrica de piane Bluthner ,din Lepzig,unde am vizitat atat showroomul cat si locul unde se fac pianele.Inainte de a descrie ceea ce am vazut acolo voi face un scurt istoric al companiei Bluthner.

Scurt istoric:

Julius Blüthner Pianofortefabrik GmbH, este o companie ce a fost infiintata in anul 1853,in acelasi an in care au aparut fabricile de piane  C.Bechstein si Steinway&Sons.

Alaturi de C.Bechstein,Bosendorfer si Steinway&Sons,marca Bluthner este cunoscuta ca facand parte din “Big Four” sau “Cei patru mari” fauritori de piane.

Julius Bluthner si-a stabilit atelierul la Leipzig,landul Saxonia.La inceput a fost greu pana a reusit sa se impuna pe piata ca si fauritor de piane.A trebuit mai intai sa castige incredera cetatenilor din Leipzig.Constructia de piane era facuta de el si de inca 3 ucenici.Julius Bluthner era un om profund religios si a spus o fraza care va ajuta compania sa supravietuiasca si sa infloreasca in urmatorii ani “May God Prevail” (“Fie ca Domnul sa stapaneasca”).

In anul 1876,compnia Whelpdale.Maxwell&Codd,Ltd din UK,a devenit primul agent de vanzari pentru compania Bluthner.Curand si-a schimbat numele in Anglo Continental Company to Bluthner &Compani,astfel ca Julius Bluthner a confirmat ca aceasta companie sa fie reprezentanta de vanzari pentru pianele si pianinele Bluthner,in Marea Britanie si Irlanda.

Pana in anul 1900,Bluthner a devenit una dintre cele mai mari fabrici de piane din Germania,construind cate 5000 de instrumente anual.

Din 2009 Bluthner a preluat sub aripa sa marca de piane Ronisch.

Sistemul Aliquot:

Unul dintre atuurile companiei Bluthner este viziunea pe care a avut-o mereu in constructia de piane inedite ca design(vezi pianul Crystal Edition).Dar inovatia cea mai cunoscuta este sistemul Aliquot,unde cei de la Bluthner au explorat  timbrul sunetelor dpdv muzical.Prin acest sistem ei au adaugat o a patra coarda care vibreaza prin simpatie,fara a fi lovita de ciocanele,au modificat  placa de rezonanta pentru ca sa fie cilindrica si au pus ciocanele taiate in unghi astfel ca au creat sunetul de aur,Golden Tone,specific la pianele Bluthner.http://www.bluthner.co.uk/

Vizita si turul fabricii:

Sediul companiei Bluthner se afla la periferia orasului Lepzig, in zona Grossposna, unde se poate ajunge foarte usor cu autobusul sau masina. La intrare se afla o cladire de sticla unde este showroomul, unde sa pot vedea si testa renumitele piane Bluthner.Binenteles ca acolo sunt si pianine si piane digitale(o aparitie mai noua marca Bluthner).Tot in acelas spatiu in curte se afla fabrica si depozitul.Acolo am fost intampinata de catre Knut Bluthner, unul dintre cei doi frati care se ocupa de aceasta afacere.

Cei doi frati, Christian Bluthner si Knut Bluthner, sunt a cincea generatie din clanul Bluthner si au preluat afacerea in 1995. Am aflat despre Christian Bluthner ca a studiat medicina , dar in cele din urma a hotarat sa preaia afacerea. El este cel care se ocupa de PR in cadrul firmei(calatoreste la fabrica din China unde  productia este supervizata de catre el, participa la targuri, vorbeste cu clientii). Fratele sau, Knut Bluthner se ocupa de supervizarea departamentelor din fabrica si lucreaza personal la constructia mecanismului de piane si a placii de sunet.Orice ar fi,toate pianele care ies din fabrica din Leipzig sunt verificate de catre el.

Testarea pianelor:

Knut Bluthner m-a invitat sa testez pianele din showroomul lor. Acolo am avut prilejul sa cant pe pianele de concert, cu coada lunga,PH grand piano,care au un sunet de aur. Un astfel de pian poate costa si 100.000 de euro.In alta incapere erau pianele si pianinele Haessler,care sunt la fel de atent si calitativ construite ca si Bluthner(numele este dat in memoria dr. Rudolf Bluthner-Haessler, unul dintre vizionarii familiei Bluthner).In a treia incapere erau pianele si pianinele Irmler, care sunt mai acesibile ca pret si care sunt asamblate in China.Deoarece concurenta este mare,mai ales din partea pietei de piane din Asia,compania a reusit prin colaborarea cu China sa aiba o productie de piane mai ieftine dar care sa fie totusi by Bluthner.Am fost informata totusi, ca toate pianele marca Bluthner sunt fabricate in Germania.

De curand,compania Bluthner a preluat si compania Ronisch, care se ocupa tot cu vanzarea de piane si pianine.Ambele companii se afla acum in  aceeasi locatie, la Leipzig.

Vizita fabricii: http://www.manager-magazin.de/unternehmen/karriere/a-493660-3.html

Dupa ce am testat in incaperile linistite pianele,am pornit sa vedem cum se fac pianele Bluthner. Fabrica este chiar in spatele showroomului si de la intrare se aude galagia si sunetul utilajelor. Knut Bluthner mi-a prezentat fiecare departament, de la cel in care lemnul este deja selectionat si pus la uscat si pana la departamentul unde pianul are deja forma finala. Ce mi s-a parut interesant este locul unde se asambleaza ciocanelele si mecanismul. Fiecare marca de piane din fabrica lor are o culoare anume care se pune la feltul din ciocanele. La  pianele Bluthner se foloseste culoarea albastra.Am intrat intr-o incapere unde era liniste si mi-a spus ca aici se face intonatia sunetului,adica ciocanelele se inteapa cu acul pana cand se obtine sunetul ideal.Aceasta munca o facea un angajat din Japonia(am observat ca erau multi angajati straini,chiar si din America).Cei de la Bluthner fac piane la comanda si in diferite culori,la cererea clientilor,ceea ce este un plus pentru piata lor de desfacere.Daca in anul  2000 se fabricau 20.000 de piane si pianine, pana in anul 2010 au ajuns la doar 10.000 de piane si pianine pe an.Jumatate din pianele existente in lume sunt facute in China,aflu de la Knut Bluthner,iar pentru a putea pastra renumele pianelor Bluthner facute la Lepzig,au nevoie de o strategie de vanzare,astfel ca linina de piane Irmler si Haessler by Bluthner sunt asamblate in China.

La plecare am primit ca amintire un ciocanel din fabrica si multe pliante din care sa ma informez mai mult despre munca lor.

Vizitarea centrului vechi din Leipzig:

Dupa-masa am plecat cu totii sa vizitam centrul vechi al orasului Leipzig,unde sunt multe ramasite ale trecutului si multe monumente de vazut.Cel mai interesant pentru mine a fost sa vizitez biserica ST.Thomas, unde a lucrat J.S.Bach ca si capelmaestru din 1723 pana la moartea sa in 1750.Mormantul sau se afla in interiorul bisericii,unde mereu sunt puse flori.Alaturi de biserica este o cladire si pe o placuta scrie ca aici a trait si  alcatuit Bach cunoscuta culegere de cantece pentru pian Album pentru Anna Magdalena Bach.

Scoala de pian Bluthner http://www.bluthner.co.uk/bluthner-piano-school/our-approach-to-piano-tuition/

In centrul vechi se afla si sediul scolii de pian Bluthner.De fapt este o cladire la etaj unde sunt cateva camere si acolo se tin ore de pian.Avantajul este ca se folosesc piane Bluthner pe care se canta,cate doua in fiecare camera(pentru elev si profesor).Filozofia scolii lor de muzica este flexibilitate si buna dispozitie.Am aflat ca au mai mlte pachete pentru cei care se inscriu,dar daca vor pur si simplu sa plateasca o ora de pian, aceasta costa cam 35 de euro.

Concluzii:

Vizita la fabrica Bluthner a fost o experienta foarte interesanta pentru mine, plina de energie si de informatii noi.Am impletit utilul cu placutul pentru ca am reusit sa aleg pianul Irmler http://kvartett.ro/product/pianina-irmler/ pentru clientul firmei Kvartett si am vazut o multime de lucruri noi pe care tocmai le-am impartasit aici.

Vizita s-a incheiat cu o cina in centrul orasului, unde au facut cinste cei de la Bluthner.