Testarea auzului muzical pentru copii si adulti

Testarea auzului muzical pentru copii si adulti
8 February 2017 Sergiu Balaban

Muzica este cea care ne insoteste pe tot parcursul vietii. De mici simtim ritmul muzicii iar copiii danseaza fara sa ii fi invatat cineva. Ca si profesoara de pian la Colegiul de muzica “Sigismund Toduta” din Cluj-Napoca eu, Calina Negreanu, cred ca fiecare are ureche muzicala. Evident copiii care cresc intr-un mediu muzical au sanse mai mari sa inteleaga muzica si sa cante de timpuriu la un instrument sau cu vocea.

Maria Montessori spune ca:
“ Perioada  vieții, cuprinsă între 0 și 3 ani este “mintea absorbantă inconștientă”.

În timpul acestei perioade, copilul se dezvoltă ca răspuns la stimulii prezenți în mediu, de aceea este necesar să acordăm o foarte mare importanță sunetelor existente în ambientul copilului. Copilul nou-născut răspunde sunetelor și zgomotelor cu întregul său corp, cu gesturi precum zâmbete largi și mișcări vesele din picioare, bătutul palmelor pentru a ține ritmul, etc. În special instrumentele de percuție reprezintă o modalitate foarte bună de susținere a înclinației naturale a copilului spre ritmicitatea mișcărilor.Cand va incepe sa mearga la scoala, inclinatiile muzicale vor deveni si mai evidente in momentul in care incepe sa cante la un instrument (pianul sau vioara sunt cele mai indicate pentru inceput). O indrumare avizata in acest sens poate fi de real ajutor mai ales cand parintii constata ca ai lor copii canta si danseaza din propria initiativa.

Venim in ajutorul celor care vor sa inceapa a canta la un instrument cu o testare a auzului muzical. Prin cateva metode simple (intonarea unui cantecel de catre copil, recunoasterea inaltimii unui sunet, daca suna mai gros sau mai subtire, tactarea unu ritm simplu prin imitare) putem sa va testam auzul sau sa va sfatuim cum sa incepeti sa pasiti in universul muzicii.

Recomandare:
Daca sunteti interesati sa va indrumati copiii spre un liceu vocational de muzica, ar fi de folos sa stiti ca admiterea se face pe baza unui test muzical (auz, ritm, voce, memorie). Scolile si liceele de muzica din Cluj sunt urmatoarele:

  1. Colegiul de muzica Sigismund Toduta clasele I-XII
  2. Scoala de muzica Augustin Bena clasele I-VIII info la adresa CLUJ , CLUJ-NAPOCA, Str. Horea, Nr. 19 B [Locaţie Principală]
  3. Scoala populara de arta “Tudor Jarda” (aici se pot inscrie si adultii)

Testul se face la sediul firmei pe str Motilor nr 103 sau pentru info sunati la tel 0745 942 443Sunt bineveniti copiii, adultii sau oricine doreste sa descopere ceva nou despre sine.