Acordarea unui pian sau pianina

Acordarea unui pian sau pianina
24 April 2015 Sergiu Balaban

Acordarea unui pian sau pianina

Specialistii firmei noastre, acordorul Albert Jozsef, acordorul Marius Chisbora si acordorul Marius Handabut, acordeaza piane si pianine la cererea clientilor pentru pianul propriu, pentru evenimente publice( concerte, nunti etc) sau pentru licee de muzica.

Acordajul poate fi de mai multe feluri:

  1. Acordaj capital – cand pianul este foarte dezacordat  si necesita mai multe ore pentru a fi acordat, reglat si verificat mecanismul, este nevoie de un acordaj capital pentru ca pot sa se slabeasca niste suruburi si sa apara sunete de fond cand se apasa clapele,corzile sunt lasate prea mult, astfel ca dureaza mai mult pana se acordeaza toate corzile in asa fel incat sa sune toate  la frecventa de 442 Hz.Timpul de acordaj poate fi si de 4 ore in acest caz sau impartit pe 2 zile
  2. Acordaj de intretinere – se recomanda ca pianul sau pianina sa fie  acordat/a  de 2 ori pe an. Daca se canta foarte des, s-ar putea sa fie nevoie de mai multe acordaje pe an, deoarece apare o uzura a mecanismului iar corzile se pot dezacorda mai repede.Daca se canta moderat,este nevoie de cel putin un acordaj pe an.Acest tip de acordaj dureazamai putin ca timp,pentru ca nu sunt toate corzile dezacordate(aproximativ 2 ore).

De ce se dezacordează pianele?
Umiditatea crescută și diferențele de temperatură sunt două dintre fenomenele care influențează negativ acordajul pianelor. Dintre cele două, umiditatea este factorul care acționează decisiv în modificarea tonurilor. Umiditatea normală pentru piane este de 40 – 60%, iar umiditatea ideală este de 45 – 50%. Având în vedere climatul temperat continental de tranziție specific Europei centrale, unde umiditatea este variabilă între 15 și 85 % (100% umiditate reprezentând ceața) este nevoie de o grijă sporită în aerisirea locațiilor în care sunt amplasate instrumentele.

Conditii de ingrijire piane/pianine:
Amplasați pianul/pianina departe de locurile unde temperaturile variază pe scară largă într-o perioadă de 24 de ore: nu așezati pianul în fața ferestrelor sau în locurile unde sursa de lumină solară este directă, departe de șemineuri, de aer condiționat sau încălziri ventilate. Temperatura ideală pentru păstrarea în bune condiții a acordajului și a instrumentului este de 20 – 23 º C.

Cum curatam un pian?
Pianele noi sunt, în general, finisate în poliester sau lac satinat si  necesită doar îndepărtarea prafului cu o cârpă uscată și moale. Daca furnirul este mat, atunci se poate folosi solutie de curatat mobila sau ulei de in.

Recomandari:
Tratați-vă pianul ca o piesă de mobilier valoroasă: păstrându-l curat și nu ca suport pentru băuturi, vase de flori, plante sau alte obiecte. Dacă vărsați lichide pe suprafața lucioasă a pianului pot apărea umflături sau diferențe de culoare, care necesită reparații majore.